Kode och Kungälv norra är de mest barntäta stadsdelarna i kommunen. Det visar siffror från SCB.
Kode och Kungälv norra är de mest barntäta stadsdelarna i kommunen. Det visar siffror från SCB. Bild: Stefan Bennhage

Kode och Ytterby allra barntätast i Kungälv

Kode och Kungälv norra är de mest barntäta delarna i kommunen. Det visar siffror från SCB.
– Kode är attraktivt som det är i dag, många barnfamiljer har flyttat in, säger Fredric Arpfjord, verksamhetschef för planering och myndighet i Kungälv kommun.

ANNONS
|

De barntätaste stadsdelarna i Kungälv ligger utanför centrala Kungälv. I Kode är var sjätte person ett barn mellan 0-9 år vilket är barntätast i kommunen. Ytterby krans och Romelanda är de två övriga stadsdelarna som ligger i topp sett till andel barn i åldern 0-9 år. I hela kommunen är var åttonde person ett barn i ovannämnda åldersintervall.

En av orsakerna till att Kode toppar listan är äganderätter. Mellan åren 1965 och 1975 byggde kommunen ut samhället med flera villor och hus vilket lockade nya barnfamiljer.

– När det byggs i villasamhälle då är det fler barnfamiljer som flyttar in. Och i det läget flyttade många familjer in, säger Fredric Arpfjord.

ANNONS
”Kode är attraktivt för andra barnfamiljer eftersom det drar till sig andra barn”, säger Fredric Arpfjord.
”Kode är attraktivt för andra barnfamiljer eftersom det drar till sig andra barn”, säger Fredric Arpfjord. Bild: Helle Lyrstrand Larssen

Attraktivt för barnfamiljer

Sedan den perioden har flera familjer med jämna mellanrum flyttat in när förstagångsköpare flyttat ut.

– Under andravågen är det tydligt att det är fler barnfamiljer som bor i området och då blir det mer attraktivt för nya barnfamiljer att flytta in, säger han.

Men äganderätter är inte den främsta anledningen till att Kode är barntätast.

– Många barnfamiljer har flyttat in och då är Kode också attraktivt för andra barnfamiljer eftersom det drar till sig andra barn. De bor med andra barnfamiljer och då är det lätt med lekandet och att hitta kompisar, säger Fredric Arpfjord.

Vill bygga mer i Kode

Sedan den stora utbyggnaden 1965-1975 har kommunen inte byggt något nytt i Kode. Men nu avslöjar Arpfjord att kommunen har planer på att bygga nytt i området.

– Det var attraktivt att bo på området men det fanns ingen anledning till att bygga flerbostadshus vid den tiden. Vi håller just nu på med en fördjupad översiktsplan om hur Kode kan se ut i framtiden, säger han och fortsätter:

– Kode är attraktivt som det är i dag. Vi vill bygga en ny skola i Kode så att alla barn ska få plats där, både nuvarande och de kommande. Med den fördjupade översiktsplanen tittar vi längre fram i tiden, 25-30 år i tiden.

LÄS MER:Sofie får staketet till dottern med autism till slut

LÄS MER:Säljer solrosor – samlar in pengar till Min stora dag

ANNONS