Kliv in i medeltiden och känn historiens vingslag

I dagarna tre kan du ta dig tillbaka till medeltiden och uppleva allt från tornerspel, linjestrider och fotsoldater till workshops, marknad och mycket mer. Den 12-14 juli tar Bohus fästning upp sin gamla och populära tradition Medeltidsdagarna som i flera år haft uppehåll.

ANNONS
|

Medeltidsdagarna är årets ”nygamla” händelse på Bohus fästning och programmet är digert. Antonina Kihlgren och Martin Karlsson är båda projektledare för evenemanget och lovar besökarna en upplevelse utöver det vanliga.

– Under Medeltidsdagarna kan du som besökare uppleva en atmosfär av äventyr och nostalgi, berättar Antonina Kihlgren och tillägger att evenemanget är för alla vare sig du är stor eller liten, historieentusiast som vill fördjupa dig i Nordens rika historiska arv eller ”bara” vill ha en härlig upplevelse.

Som besökare möts du av människor klädda i autentiska och för medeltiden tidstypiska kläder.

– För oss är det viktigt att du som besökare verkligen känner att du flyttas tillbaka i tiden och är en del av medeltiden, säger Martin Karlsson.

ANNONS

De båda berättar att de får besök av den gotländska föreningen Torneamentum som med 13 man och 9 hästar arrangerar ett tornerspel under lördagen och söndagen. Momenten som visas i tornerspelen är qvintan, spjut, trekombo, höga ringar, låga ringar och lans mot lans.

– Tornerspelen äger rum på parkeringen nedanför fästningen, vid kanotklubben, och är en del för sig under Medeltidsdagarna. Som besökare kan du välja att köpa biljett till både borg och tornerspel, eller enbart till tornerspelen, berättar Antonina Kihlgren.

På samma yta kommer Compagnie Torpum att arrangera linjestrider med häst. Compagnie Torpum kommer också ha fotsoldater, strider och workshops på fästningen.

Inne på fästningen pågår under Medeltidsdagarna febril aktivitet. Bland annat kommer du som besökare att kunna se medeltida fajter med fulla rustningar och vapen arrangerade av föreningen Swedish Medieval armored combat.

– De har både uppvisningar, strider, workshops och föreläsningar under dagarna, säger Martin Karlsson och tillägger att även föreningen Living Hema kommer ha uppvisningsstrider och workshops.

Eldshow, gycklare och barnteater är andra inslag besökare får ta del av. Unibros, som beskriver sig som ”en grupp kreativa individer”, står för de här begivenheterna.

– Att möta gycklare som skojar överallt på fästningen gissar vi att inte minst barnen uppskattar.

Från scenen hörs musik i dagarna tre.

– Vi har band alla dagar. Det lokala bandet Hindarfjäll kommer bjuda på stämningsfull musik och sång under fredagen, Black Magic Fools, också ett lokalt band som skapar medeltidskänsla genom bland annat säckpipa och ”stamp i golvet”. På söndagen intar Sissel scenen, berättar Antonina Kihlgren.

Inne på borgen kan du också ta del av en medeltida marknad där allt som säljs är kopplat till medeltiden. Du kan också köpa närproducerad, ekologisk mat och är du hungrig finns både hamburgare, korv, våfflor, toasts, soppa och vegetariska alternativ att tillgå. Vill du hellre ta med dig en picknick-korg är du välkommen att göra det.

Ta chansen att för några dagar kliva in i medeltiden.

Övriga evenemang på Bohus fästning i sommar

21 juni: Midsommarfirande med kransbindning, fiskedamm, dans kring midsommarstång med Hjärtums Spelmanslag och Kongahälla Folkdanslag.

29 juni: OK & Hardcore Superstar live på Borggården. 13-årsgräns. Från 13 år i målsmans sällskap. Väskförbud.

12-14 juli: Medeltidsdagar.

3-4 augusti: I magins tecken. Den medeltida borggården fylls av förtrollande ljud, dofter och marknadsutställare som förmedlar mediala tjänster och magiska föremål. Dagen erbjuder ett fullspäckat program med föreläsningar, workshops, yoga, behandlingar och levande musik.

24-25 augusti: Nordisk stormaktstid. En komprimerad och minnesvärd dykning in i historien. Fästningen blir scenen för autentiska uppträdanden och en marknad som sätter färg på borggården, där besökare kan interagera med levande rollfigurer klädda i tidsenliga kläder.

Under sommaren erbjuds digital guidning som tar dig tillbaka till 1300-talet då fästningen anlades och fram till sent 1700-tal då den sista soldaten marscherade ur från fästningen.

För mer information se www.bohusfastning.com

ANNONS