Jesper Larsson och Ida Tuores kvalar under torsdagen in till Yrkes-SM för unga lastbilsförare. Foto: Karl-Olof Olsson

Kärleken till lastbilar kan leda till Yrkes-SM

Ida Tuores och Jesper Larsson älskar att köra lastbil. Idag, torsdag, är de på plats i Borås för att delta i en kvaltävling till Yrkes-SM för unga lastbilsförare.

De båda eleverna går sista året på Transportprogrammet på Mimers gymnasium och på torsdag är de två av ett 20-tal elever som tävlar i SM-kvaltävlingen i transportteknik för unga lastbilsförare i Borås.

Kungälvs-Posten fick sig ett snack med 18-åringarna innan tävlingen.

– Jag är skitnervös, jag är egentligen inte tävlingsmänniska men det ska bli väldigt kul. Jag tänker att jag ska göra mitt bästa, säger Ida Tuores som bor i Marieberg i Kungälvs kommun.

Tävlingen i Borås är den fjärde av sammanlagt fem kvaltävlingar där vinnaren från varje tävling går vidare till Yrkes-SM. Momenten som de tävlande kommer få utföra ska spegla en yrkesförares vardag och kommer innehålla både precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment.

– Jag tror att vi kommer få köra med lastbilen över tvättsvampar, som ska pricka rätt under hjulen. Det har jag fusktränat på en del. Men jag tycker det är kul när det är lite klurigt, säger klassens andra tävlande Jesper Larsson som bor på Tjörn.

Arrangör av tävlingen är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA i ett pressmeddelande.

Att Jesper och Ida skulle välja Transportprogrammet på gymnasiet och bli yrkeschaufförer var självklart.

– Jag har alltid varit intresserad av fordon och jag har en del släktingar som kör och det är alltid inspirerande. Jag har alltid varit med pappa i garaget, säger Ida.

– Min farsa är lastbilschaufför så det var ett självklart val faktiskt, konstaterar Jesper som i framtiden gärna vill köra lastbilar som fraktar bilar.

Ida tror att hon vill köra kranbil.

– Men drömmen hade varit att köra timmerbil. Innan bodde jag uppe i skogen och då kom det mycket timmerbilar som körde på trånga småvägar. Då kör man ju med släp och det kan vara lite klurigt att backa på trånga vägar. Jag gillar utmaningar, säger hon.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar