Rickard Söderberg, Peter Apelgren, Anders Lundin och Gudrun Schyman kommer till Mimers Kulturhus i vinter. Foto: Sören Vilks, Angelica Engström och arkivfoto

Kändistätt på Mimers hus i vinter

Gudrun Schyman, Peter Apelgren, Anders Lundin och Rickard Söderberg.

Där har ni några av dragplåstren på Mimers Kulturhus de närmaste månaderna.

Gudrun Schyman håller en lunchföreläsning 30 januari i en av hörsalarna. En så kallad Homeparty-föreläsning om mänskliga rättigheter och om hur pengar kan vara ett verktyg och inte målet, för att få ett jämlikt samhälle. Arrangerar gör Feministiskt Initiativ.

Gaytenoren Rickard Söderberg intar teatern 6 februari i en föreställning där opera och musikal blandas med pop och schlager. Rickard kommer också att berätta om vad som ligger bakom hans mest omtalade debattinlägg.

9 och 10 februari är det Peter Apelgrens tur att äntra scenen med Improvajsing. En föreställning som handlar om vad han tycker om ”cowboyfilm, Gud, charkuterier, golfkläder, Nostradamus etc.” Några sånger och en biografi om Peter Apelgrens brokiga liv utlovas också.

7 mars kommer Anders Lundin till teatern med sin visföreställning Expedition Livet – Från apa till självförverkligare. En brokig samling berättelser och visor om äventyrare, emigranter, neanderthalare och en snickrande pappa.

Nallen sover över

Däremellan händer mycket annat spännande i Mimers Kulturhus, som vill locka alla målgrupper men som samtidigt har ett särskilt fokus på barn och unga. Något som den pågående populära utställningen Gosedjur är ett exempel på.

– Den drar verkligen folk och kommer att pågå under hela våren, säger bibliotekarien Camilla Flygare som också är programsamordnare.

För alla barn och deras föräldrar arrangeras familjelördagar en gång i månaden. Bokgransplundringen nu på lördag följs av Tidsresan 3 februari och Nalletema 17 mars.

– På småbarnsmyset dagen innan kan man lämna in sin nalle som får sova över. Sedan hämtar man den på familjelördagen, berättar Camilla Flygare som har sett en ökad skara besökare sedan huset byggdes om.

– På biblioteket märker vi att barnfamiljerna trivs i vår nya barnavdelning. Många kommer hit bara för att ”hänga”, för att det är en sådan trevlig miljö, säger hon.

Skapa inre frid

Datum värda att skriva upp i almanackan är också 24 januari, när Jörgen Sandgren och Mårten Jonsson lär ut spelutveckling och arkadspel.

31 januari kommer Eva Hauge och pratar om hur man lyckas skapa inre frid i en stressad vardag.

21 februari berättar Lennart Palm om en något annorlunda hobby, under rubriken ”Från dödskul till gravallvarligt”.

28 februari blir det fokus på Vild tång från Bohuslän i hörsal 2.

14 mars talar journalisten Moa Kärnstrand om miljöförstöring i produktionens spår. Om vad det verkliga priset är för vårt billiga mode, något Moa berättar om i sin flerfaldigt prisbelönade reportagebok Modeslavar.

21 mars pratar Kungälv Energi om sina solcellspaket och om hur man blir delägare i ett solfält.

28 mars gästas Mimers av Eric Löwenthal och hans prisade standupshow Fadern – i faderns, sonens och försäkringskassans namn.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar