Arkivfoto

Kan Kungälv gå av på mitten?

KRÖNIKA

När går en stad av på mitten?”, undrade arkitekturskribenten Mark Isitt i GP i september 2017. Han beskrev ett Kungälv som håller på att delas i två delar, med det moderna, storskaliga Kongahälla och Resecentrum i ena änden och den låga, gamla trähusbebyggelsen och Gamla torget i den andra. Nu undrar jag, finns det inte också en risk att Kungälv går av på mitten, i vertikal mening, när ett 22 våningar högt hus på Vita fläcken finns med i framtidsplanerna?

Tyck till: Vad tycker du om ett 22-våningshus på Vita fläcken?

22-våningar är rejält högt. Visst, det är ingen skyskrapa och jämför man med Karla-tornet i Göteborg, som ska ha 73 våningar, så är det inget. Men i Kungälv skulle 22 våningar sticka ut och sticka upp. HSB-huset vid Nytorget har åtta våningar, som en jämförelse. Turning torso i Malmö är Sveriges hittills enda skyskrapa. Karltornet blir den andra. Även Stockholm har ett antal höghusprojekt på gång, men även om trenden är att bygga högre, så är det ingen explosion vi ser. Trots att skyskrapor kanske vore det självklara svaret på bostadsbrist och dyr tomtmark i städerna.

Men höga hus har också en tendens att dela befolkningen i två delar. Det ena lägret gillar arkitektur som sticker ut och att staden får ett landmärke eller en profilbyggnad. Det andra lägret ser rött bara vid tanken på höga ”skrytbyggen” som inte passar in i övrig bebyggelse, som förändrar stadsbilden och stadens silhuett eller själ. Därför brukar höghusprojekten föregås av en lång process av överklaganden. Protester har sänkt höjden på planerade nya hus i Kungälv, både i Fontinbacken och i Liljedal. Och det kommer att bli buller och bång även om Vita fläcken-planerna.

Enligt Julia Svensson, chefredaktör för tidskriften Arkitektur, är det en utstuderad taktik att sikta högre än man egentligen vill nå. ”Ofta har man tagit till rejält i överkant för att husen ska bli höga i slutändan, trots att de mött protester och sänkts”, säger hon i en intervju i Stockholm Direkt apropå höghusprojekten i huvudstaden. Så en inte alltför kvalificerad gissning är att även de 22 våningarna på Vita fläcken kommer att ha krympt i antal när det är dags att sätta spaden i marken. Och en tanke återkommer, stadsarkitekten som Kungälvs kommun är i färd med att rekrytera – hade det inte varit väldigt bra att ha den funktionen på plats redan innan Kungälv började växa och byta skepnad?

Karin Henriksson

Chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar