Granarna på plats – men belysningen får vänta

Granen på Nytorget är redo för julen. Belysningen är ny men vi får vänta till 27 november innan den tänds. Även i år kommer kommunens granar från Magnus Darell i Jörlanda.

Fem granar från Jörlanda, har granodlare Magnus Darell levererat till Kungälvs kommun. De två största står på Nytorget och i Diseröd medan granarna på Gamla Torget, i Marstrand och i Ytterby är något mindre. Nytorget och Diseröd har helt enkelt större hål i marken, därav större granar.

Magnus Darell jobbar med både stora och små julgranar, precis som hans farfar och pappa gjort före honom. Redan runt allhelgonahelgen börjar julgranssäsongen för Magnus Darell och när granarna till kommunens torg är huggna och levererade väntar ytterligare några veckors intensiv julgransförsäljning för granodlare Darell.

På måndagsförmiddagen var granen på Nytorget var först ut att få juleljus monterade.

– Belysningen är ny för i år och lyser lite starkare än den gamla. Jag tycker det ser bra ut, säger Eive Öberg från Kungälv energi när han och Leif Jonsson testar lamporna. De närmaste dagarna ska granarna på Gamla torget i Kungälv, Diseröd, Ytterby och i Marstrand få belysning och alla ska sedan tändas 27 november. Eive Öberg räknar med att det tar några dagar innan alla fem granarna har fått ljusen på plats.

Ljustaket över Västra gatan, och övrig jul/vinterbelysning förbereds också den här veckan. Det blir en del att göra för Eive och Leif i novemberregnet, men när allt är klart och ljusen tänds kan Kungälvsborna förhoppningsvis börja känna att det kanske blir jul i år också – trots allt.

Anna Hedlund