Pål Svensson. Arkivfoto: Camilla Walldán

”Jag tycker att det är fruktansvärt”

Pål Svensson, konstnärlig ledare på Strandverket konsthall, är bedrövad över att kommunen nu lägger ner verksamheten.

– Jag tycker att det är fruktansvärt och jag tycker att det är väldigt kortsiktigt. Kommunen tog över för ett år sedan och det tycker jag inte man skulle ha gjort om man inte haft en långsiktig tanke med det, säger Pål Svensson.

 – Nu står vi i ett läge där vi inte kan bromsa och lägga saker i malpåse, det finns ingen utväg nu när vi ställer in ett utställningsprogram plus en vintersalong. Vintersalongen 2017 ställde vi in för att spara pengar och satsa på vintersalongen 2018. Då skulle vi visa fotografier från Fotohögskolan i Göteborg, Lotta Antonsson har varit curator.

Läs mer: Strandverket läggs ner

Pål Svensson säger till Kungälvs-Posten att han inte vill beklaga sig för sin egen del utan att det viktiga är hur konstnärerna drabbas.

– Det är jävla bra projekt och det är besöksnäringen jag tänker på. Marstrand behöver ett kulturliv. Att hålla fanan högre är så viktigt, det är prestige.

Pål Svensson har vetat om kommunens planer på att lägga ner Strandverket Konsthall i ungefär en vecka. Han säger att han bara väntar på att kommunen ska ändra sig, att det bara är en mardröm, att det är på skoj och att de bara testar hans tålamod.

Men det är på riktigt och nästa vecka tar kommunstyrelsen beslutet att lägga ner verksamheten.

– Jag har tre synpunkter på detta. Dels själva idén med så kortsiktigt planering, att man går in någonting och inte tänkt över frågan i ett längre perspektiv. Det har varit en diskussion om finansiering som inte riktigt fungeras, nu är det försent, den skulle vi haft för ett halvår sedan.

– Sedan är det kapitalförstöring. Tidigare ägare har ändå lagt ner det som kostat hittills, tio miljoner i drift de sex åren innan kommunen tog över. Allt arbete som lagts ner från personalen och andra som engagerat sig. Hade man bara sagt att man tagit en paus, men att lägga ner något man har bundit sig muntligt till, det är inte bra för varumärket. När man gör så här är det helt omöjligt att komma igen, det här drabbar enskilda konstnärer.

– Kommunen har ju beskrivit detta som en långsiktigt del i turistnäringen för Kungälvs kommun som har tre fort, Bohus fästning, Carlstens fästning och Strandverket. Där har man tänkt att arbeta med att förstärka turistnäringen och så tar man bort en verksamhet som är så bra, man tar bort något man verkligen kunde peka på. Har man verkligen tänkt på det? säger Pål Svensson.

Pål Svensson, som själv är konstnär och skulptör, har det senaste året jobbat halvtid som konstnärlig ledare för Strandverket konsthall.

– Jag hade verkligen sett fram emot det här som enskild konstnär, jag tycker att det är så roligt. Den kontaktyta jag har är väldigt stor. När jag frågar många omkring mig tycker de att det är roligt. Men det här drabbar mitt varumärke också. De förstår att jag inte har med det här att göra, jag har pratat mig varm för konsthallen.

Nu hoppas han att kommunen tar sitt ansvar med att ersätta de konstnärer som redan är uppbokade nästa år.

– Det är alldeles klart att de ska få någon ersättning för det arbete de lagt ner och för förlorad arbetstid.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar