Arkivbild

”Jag ser många som inte borde köra”

Den senaste veckan har två allvarliga trafikolyckor inträffat där äldre har varit inblandade. Nu vill Transportstyrelsen ställa högre krav på äldre bilförare.

Med anledning av de två olyckorna i Stockholm och Tierp talar Transportstyrelsen bland annat om att införa obligatoriska hälsokontroller för äldre förare. Det rapporterade bland andra Sveriges radio om på onsdagen. KP vände sig till Kungälvs pensionärsföreningar för att höra deras åsikt i frågan.

– Det är inte fel med obligatoriska kontroller. Men var åldersgränsen ska gå vet jag inte, säger Göran Svensson, ordförande i Aktiva Seniorer i Kungälv.

– Jag är 76 år och förmodligen piggare än de flesta 76-åringarna. Men sedan finns det de som inte är såpass pigga.

Föreningen har inte formellt tagit ställning i frågan – den har inte varit upp till diskussion.

– Det är när det inträffar sådana här incidenter som vi pratar lite om det. Men personligen ser jag många som inte borde köra, det måste jag säga, säger Svensson.

Till dem som finns i hans närhet har han ställt frågan om inte läkaren sagt något.

– Då säger de: ”nej”. Jag tycker att läkaren borde vara lite noggrannare där.

Känsligt

Frågan om att tvingas att sluta köra bil kan vara känslig.

– Det måste vara jättejobbigt. Jag behöver inte gå längre än till mig själv, om jag skulle råka ut för det.

– Samtidigt får man ställa det i relation till vad det kan kosta. Det är ett högt pris att betala för att man ska kunna klara sig själv och kunna åka och handla och så vidare. Det går inte att försvara. Det sker ju olyckor.

Inte heller Pensionärernas riksorgansiation (PRO) i Kungälv har tagit ställning i frågan. Men Margaretha Jonsson, organisationens ordförande, ger sin personliga åsikt:

– Jag är emot obligatoriska kontroller. På radion sa de att de vill införa kontroller efter 65 år. Men en 65-åring idag är som en 55-åring; pigg och alert. Då ska man inte ha obligatoriska kontroller.

Högre upp i åldrarna då?

– Nej, jag tycker inte att det ska finnas några generella kontroller.

Däremot är Jonsson positivt inställd till Transportstyrelsens alternativa förslag: en skärpning av läkarnas anmälningsplikt.

Vi har rätt till en hälsokontroll varje år efter en viss ålder. Man kanske ska skärpa dem, det är mer på frivillig basis, säger hon.

Frågan kommer sannolikt att tas på upp på nästa styrelsemöte, säger Jonsson.

– Så fort PRO:s nationella styrelse har diskuterat det och fattat beslut får vi det till våra föreningar. Då diskuterar vi det naturligtvis, säger Jonsson.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar