Insamling till Ukraina i Tega – handlarna utmanas

Under tisdagen konstaterade svenska biståndsministern Matilda Ernkrans (S) att händelseförloppet i Ukraina går ” i en fasansfull riktning”. För att lindra nöden bland krigsdrabbade barn och vuxna har en insamling startat i Kungälv och nu utmanas handlarna i kommunen att skänka blöjor, batterier, hygienartiklar, burkmat och välling.

ANNONS
|

– Det vore enormt tacksamt om de till exempel vill skänka pallar med blöjor och andra varor, säger företagaren Robert Erlandsson, som hoppas att handlarna ska anta utmaningen.

– De får gärna höra av sig till mig så kan jag skicka folk som hämtar, säger han.

Första förband

Det var i lördags som han blev kontaktad av sina grannar Aleksandra Wojtkiewicz och Katarzyna Kuc, som via polska bekanta fått höra talas om en insamling i Göteborg.

En vädjan om att skänka kläder och annat nödvändigt lades ut på sociala medier och under söndagen vallfärdade folk från Överön, Kärna, Hålta, Ytterby och Kungälv till Aleksandras och Katarzynas hus i Tega, där vardagsrummet snabbt fylldes av påsar med första förband- bandage, plåster, sovsäckar, kuddar och varma kläder.

ANNONS

– Jag har ett stort kontaktnät och bra vänner som ställer upp om man ber om hjälp, så det blev väldigt bra, berättar Robert Erlandsson.

Inlämning på Rollsbo

För att hjälpa till med den fortsatta insamlingen upplåter han nu stora hallen på företaget Vena Trailer i Rollsbo. Från och med idag tisdag kan man på vardagar lämna in påsar mellan 09.30-11.30 och mellan 10-14 lördag och söndag.

– Vi ska sätta upp lite skyltar så att folk hittar till Truckgatan 16. En av mina anställda får vara ansvarig för mottagningen av varor och så fyller vi på så fort det bara går.

Körs till gränsen

Allt som lämnas in sorteras av insamlingens initiativtagare i Utby och Lerum och transporteras sedan via ett polskt åkeri som kör på Norge-Ukraina.

– Ägaren Artur har många anställda från Ukraina och har en ukrainsk fru. Varorna kommer att fraktas till gränsen vid Chelm i östra Polen och vi kommer att få fotografier därifrån som bevis på att allt når de rätta mottagarna, säger Aleksandra Wojtkiewicz.

Vad behövs som mest just nu?

– Kläder finns det ganska gott om så det som framförallt behövs är första hjälpen och alla slags batterier. Blöjor, välling, barnmat, mjölkersättning. Tamponger, bindor, tandborstar, tandkräm, tvål och schampo. Elverk. Många barn är förkylda så flyktingarna behöver också alvedon, ipren, nässpray, hostmedicin. Munskydd och sterila handskar, säger Aleksandra Wojtkiewicz.

Enorm hjälpvilja

Hon berättar om en enorm hjälpvilja bland polackerna och att ingen egentligen hinner vara rädd och orolig just nu, för en möjlig upptrappning.

– Våra vänner åker till gränsen och tar med sig flyktingar hem. Hela tiden kan man läsa om det på sociala medier. Men nu behövs det också stöd från andra länder eftersom det är så många flyktingar som korsar gränsen, säger Aleksandra.

Alla som lider

För Robert Erlandsson känns det självklart att engagera sig för Ukraina och alla som lider svårt just nu.

– Det som händer är fruktansvärt och kanske blir man mer blödig när man själv har en liten tjej hemma, säger han och kramar om dottern Nova, två och ett halvt år.

ANNONS