Inga sommarlovskort till unga i år heller

Västtrafik satte stopp för gratis kollektivtrafikkort till unga i år på grund av pandemin. Något som Göteborgs kommun protesterade emot och fick rätt i. Men nu blir det ändå inga kort, då restriktionerna i kollektivtrafiken kvarstår. I Kungälv har kommunen inte erbjudit gratis kollektivtrafikkort till unga under sommaren på flera år.

ANNONS
|

I år beslutade Västtrafik sig för att kommunerna i Västra Götalandsregionen inte skulle få möjlighet att erbjuda sina unga invånare gratis kollektivtrafik under sommaren på grund av pandemin. Ett beslut som de sedan drog tillbaka då flera kommuner redan budgeterat för att köpa in tjänsten.

Kungälvs kommun däremot har sedan ett antal år i stället erbjudit ungdomar från årskurs sju ett skolkort med gratis resor på vardagar mellan klockan 04 och 19 under läsåret.

– Satsningen är gjord för att främja det hållbara resandet och vi ser att den målgruppen är bra för då kan de ta sig på egen hand till sina aktiviteter, säger Marielle Månskär, kollektivtrafiksamordnare i kommunen.

ANNONS

Hon säger att beslutet att inte erbjuda sommarlovskort går i linje med att den mesta av skoltrafiken dras in under in under sommaren.

– Sommarlovskortet får inte lika stor nytta när den allmänna skollinjetrafiken inte går.

Nyttan liten när inte trafiken går

Enligt Marielle Månskär är det en del i ett resonemang som går ut på att nyttan av en sommarlovskort går förlorad då turerna inte längre går under sommarlovet.

– Erbjudandet är ju tänkt att möjliggöra för ungdomar att resa kollektivt och det anser vi att man gör bäst under läsåret när all trafik är igång.

Under pandemin har kommunen inte heller velat bidra till att öka trängseln i kollektivtrafiken genom att fler åker kollektivt.

Marielle Månskär ser i dag inte att det skulle dyka upp ett uppdrag till förvaltningen att man skulle se över erbjudandet av fria resor för unga.

– Det handlar om att främja ett hållbart resande en större del av året, inte bara under sommaren.

Står inte och faller med sommarlovskort

Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer, som arrangerar flera aktiviteter i kommunen under sommaren, vill inte uttala sig specifikt kring beslutet att inte erbjuda sommarlovskort till de unga.

– Jag kan säga att det hade varit fantastiskt om ungdomarna hade busskort men samtidigt är det ett politiskt beslut som säkert tagits på goda grunder, säger han och fortsätter:

– Samtidigt som vi är i ett sådant läge, är vi också glada över alla möjligheter vi har. Vi har alla sommarlovsaktiviteter som vi genomför och vi har utesimbadet.

Trygga ungdomsmiljöer erbjuder årligen flera sommaraktiviteter som man får anmäla sig till. I år är det padel, gokart, havsfisketur och dansworkshop på tiktok med mera.

Men till de får de åka gratis?

– Det är en sanning med modifikation. I år med corona vill vi inte klumpa ihop ungdomarna i bussar och samtidigt inte förtäta i kollektivtrafiken.

Erbjuder digitala aktiviteter

Men han säger att man försöker hitta lösningar för att de unga ska kunna ta sig till aktiviteterna. Han har dock inte märkt att sommarlovskort eller inte varit en springande fråga för om ungdomarna är med eller inte.

Många av aktiviteterna som Trygga ungdomsmiljöer ordnar är även digitala och går att ta del av om man har en internetuppkoppling.

ANNONS