Arkivfoton

Inga otillåtna ägg ska ha sålts till Kungälv

En grossist i Göteborg har fått leveranser med ägg som innehåller rester av ett otillåtet bekämpningsmedel. Det har förekommit uppgifter om att en del av de äggen sålts till en restaurang i Kungälv, men de uppgifterna tillbakavisas nu.

Det var i förra veckan som det otillåtna bekämpningsmedlet fipronil hittades i ägg från gårdar i Belgien, Nederländerna och Tyskland. Efter det har det kommit fram att en grossist i Göteborg fått två leveranser på vardera cirka 5500 ägg från en av gårdarna.

Den ena leveransen hann stoppas innan den såldes vidare, men försändelsen innan såldes vidare till restauranger i huvudsak i Göteborg, men också till restauranger i närliggande kommuner. Bland annat fanns det uppgifter om att en av de restaurangerna låg i Kungälv. En uppgift som visade sig vara felaktig.

– De hade skickat informationen fel. Vad vi känner till är det inga restauranger i Kungälv som fått del av äggen, säger Henric Nyberg, livsmedelsinspektör i Kungälvs kommun.

Även Göteborg stad, som har hand om ärendet eftersom grossisten finns i kommunen, bekräftar den uppgiften.

– Den uppgiften var fel. Det handlade om en restaurang i Kungsbacka, säger Bernadett Weber, tillförordnad avdelningschef för livsmedelskontroll i Göteborgs stad.

Utöver Göteborg och Kungsbacka ska också ägg sålts till restauranger i Ale, Mölndal och Alingsås. Göteborgs stad har skickat vidare information till de drabbade kommunerna och jobbar nu vidare med att spåra de ägg som kan innehålla det otillåtna ämnet.

– Det är möjligt att det finns fler, men vi har koncentrerat oss på de två senaste försändelserna eftersom de restauranger som vi pratat med inte har kvar ägg från några andra försändelser, säger Weber.

Men även om någon fått i sig ägg som innehåller ämnet så behöver man inte oroa sig.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Anledningen till att äggen stoppats har istället att göra med att det inte är tillåtet att använda bekämpningsmedlet när man producerar livsmedel.

– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas. Det görs i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kajsa Lind

redaktion@kungalvsposten.se

Om Fipronil:

Fipronil används som medel mot löss, fästingar och kvalster för bland annat hund och katt. Inom EU får det inte användas för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen. Fipronil är inte tillåtet som bekämpningsmedel i Sverige.

Källa: Livsmedelsverket

Relaterade artiklar
Fler artiklar