Inga nya besked i helgen – fortsätt koka dricksvattnet

Restriktionerna om att koka dricksvattnet i sydvästra delarna av kommunen gäller fortfarande. Och förhoppningsvis hann ingen få magsjuka av bakterierna som påträffats i dricksvattnet.

På fredagen gick Kungälvs kommun ut med att invånarna kommunens sydvästra delar måste koka sitt dricksvatten om det ska drickas eller användas i matlagning.

Läs mer: ”Koka vattnet” – bakterier i dricksvattnet

Anledningen var att man upptäckt kolibakterier i dricksvattnet i områdena Ytterby (ej Tunge), Harestad, Kärna, Lökeberg, Klöverön, Hermansby, Flateby, Hallbjörtorp, Lycke, Brunnefjäll, Tofta, Tjuvkil, Instön och Koön. Ön Marstrand ingår inte då de har en egen vattentäkt.

På lördagen gällde fortfarande samma rekommendationer och de kommer att gälla fram till tidigast på tisdag, ett besked kommunen gav även på fredagen.

Har ni hittat någon källa till bakterierna?

– Nej, vi har gjort ett provtagningschema som va-verksamheterna följer och det tar några dagar. Vi har eget labb där vi med snabba tester kan få en indikation på var vi ska leta, säger Martin Hollertz, teknisk chef på Kungälvs kommun.

Läs mer: Tidigast på tisdag kan vattnet drickas igen – i vissa områden

Fortfarande gäller att man tidigast på tisdag kan få något svar från det ackrediterade laboratorium dit man skickat prover.

– Men vi fortsätter felsökandet och därför ligger rekommendationerna kvar. I absolut bästa fall har vi svar på tisdag.

Enligt Martin Hollertz kommer man inte att släppa på några restriktioner innan man har fått godkända provsvar.

Han kan inte säga exakt vad det är för bakterie i vattnet men säger att det handlar om koloforma bakterier som är ett samlingsnamn på flera olika bakterier.

– Det är inte väsentlig att ta reda på vilken sorts bakterier det är just nu utan nu vill vi malla in vilken delsträcka vi ska felsöka i, säger Martin Hollertz.

Kommunen har ställt ut tankar med färst dricksvatten utanför kommunens fyra äldreboende. I dagsläget är det inte aktuellt att ställa ut fler till andra verksamheter.

– Vi gjorde en inventering av hur många tankar vi kan hålla i gång och då valde vi de fyra äldreboendena, två i Kärna och två i Ytterby.

Han säger att man kontinuerligt byter det vattnet och kontrollerar det för att det inte ska finnas bakterier i det. Men det är hämtat från delar av Kungälv som inte är drabbat av bakterier.

Vet ni om någon hann drabbas av magsjuka på grund av bakterien?

– Vi har varit i kontakt med Leif Dotevall, smittskyddsläkaren i Västra Götalandsregionen, och han har inte fått in några rapporter om magsjuka. Det har inte varit någon förhöjd andel magsjuka än så länge.

Hur upptäckte man bakterien?

– Vi har löpande kontroller av vårt vatten, som är ett livsmedel, och på samma vis som med livsmedel kontrollerar vi vattnet vid vissa givna punkter och avviker det gör vi en omtest för att få bekräftat. Och två sådana tester gjordes och sedan drog vi i gång organisationen och gick ut med restriktioner.

Minst 6 000 personer i de drabbade områdena fick på fredagen sms från kommunen om att koka sitt dricksvatten. Först nästa veckan kommer kommunen kunna återkomma med utökade eller minskade restriktioner då man förhoppningsvis fått svar på vattenproverna.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se