Inga gripanden efter NMR:s demonstration

Delar av Nordiska motståndsrörelsen hade samlats i Kungälvs under lördagseftermiddagen. Enligt polisen behövdes inga ingripanden göras.

Ett 20-tal medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen samlades under lördagseftermiddagen i Kungälv. Inledningsvis höll de till på parkeringen vid Ica Maxi i Vita Fläcken men flyttade sig snart efter att polisen spärrat av platsen.

– De delad ut flygblad och stod med sina flaggor, så vi valde att spärra av platsen med hjälp av §24 i polislagen, om risk allmänna störningar av den allmänna ordningen. När vi hänvisade dem till en annan plats så valde de att packa ihop, säger Anna Sandén, kanslichef på polisen i Kungälv.

Men närvaron av nazister ställde till med trafikproblem och det var enligt polisen oklart varför aktivisterna befann sig på platsen.

– Det är samma personer som tidigare var inne i Göteborg, uppgav en poliskälla för KP på lördagen.

Själva polisinsatsen leddes av polisen i Storgöteborg men enligt Anna Sandén hann det aldrig att bli stökigt i Kungälv. Det gjordes heller inga ingripanden eller omhändertaganden. 

– Jag har inte koll på om det upprättats några handlingar men det skrevs inte någon anmälan om icke tillståndsgiven sammankomst, polisen gjorde inte den bedömningen, säger Anna Sandén.

Polishelikopter cirkulerade länge över Kungälv och ett stort antal poliser fanns på plats för att hålla ordning.

Tidigare under lördagen höll Nordiska motståndsrörelsen en icke tillståndsgiven demonstration i Göteborg. Enligt GT var det ett 60-tal medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen som samlades utanför Liseberg. När polisen bad dem att flytta på sig vägrade de att lyda och polisen ingrep.

Enligt polisens presstalesman Ulla Brehm omhändertogs 16 personer på lördagen, misstänkta för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar