Hur ska Kungälvs centrum överleva?

Vad händer när Systembolaget flyttar till Kongahälla? I kväll håller kommunen en chatt där Kungälvsborna kan ställa frågor och lämna idéer om framtidens stadskärna.

Vad krävs för att skapa liv och rörelse i hela Kungälvs centrum? Det är titeln på chatten som startar på Kungälvs kommuns hemsida i kväll klockan 19. 

– Bakgrunden till just den här chatten är att det blossade upp en liten debatt på facebook i förra veckan. Många undrade om centrum kommer att dö helt när Systembolaget flyttar till Kongahälla 2019. Nu utnyttjar vi chatten för att folk ska kunna ställa frågor och få svar direkt. Man får också gärna framföra sina egna idéer om hur man vill att nya centrum ska bli, säger Cecilia Örtendahl som är processledare i stadsutveckling i Kungälvs kommun.

Cecilia Örtendahl har tidigare i KP berättat om visionen för Kungälv, dels den gamla delen av centrum som kompletteras med bostäder och kontor. Det ger i sin tur ger underlag till fler restauranger, caféer och småbutiker. Den nya delen av Kungälv, Kongahällaområdet ska vara platsen för butikskedjor och en modern galleria.

– Här vill vi förstås gärna har synpunkter och idéer från dem som bor och jobbar i Kungälv. Från att ha varit en serviceort där man stannar till för ett kort ärende för att sedan åka vidare, ska centrum bli utvecklas till en stadskärna dit man åker för att ta del av trevnaden, lite som Haga i Göteborg, säger Cecilia Örtendahl. 

Robert Hallman, chef för kultur- och samhällsservicesektorn är också med och chattar i kväll.

– Det är min första chatt och jag hoppas att många vill vara med. Vi behöver hitta de mjuka värden som gör att centrum blir ett gemensamt offentligt vardagsrum för Kungälvsborna och jag tror att det finns många idéer vi kan ta vara på.

Länk till chatten om centrumutvecklingen här.

Anna Hedlund

redaktion@kungalvsposten.se