Arkivfoton

Larmade om stöld – misstänks för falsklarm

Polisen ryckte ut till Mimers hus efter larm om att en mobil stulits. Senare framkom det att allt var påhittat och en tonårstjej är nu misstänkt för falsklarm.

Det var på tisdagseftermiddagen som tjejen i 15-årsåldern kontaktade polis som larmades ut till Mimers hus.

– Hon säger sig blivit bestulen på sin Iphone och att telefonen nu ska synas på find my Iphone. Därför ska patrullen hjälpa till att säkra telefonen, säger Mahlin Engstrand.

Men efter att polisen letat på stället så får de information från annat håll om att hela händelsen var påhittad. Det innebär att den tjej i 15-årsåldern som larmade om telefonen nu blivit misstänkt för falsklarm.

– Det är ett brott att använda våra resurser i onödan. Det här är uppenbarligen något man gjort för att man tänker att det är roligt utan att fundera över vad det innebär i andra änden, säger Mahlin Engstrand på polisen i Kungälv.

Falskt larm är ett brott som kan ge allvarliga konsekvenser med böter eller fängelse upp till ett år i straffskalan.

Mahlin Engstrand poängterar att en stulen telefon inte ligger högt på polisen prioriteringslista, men att ett sådant falsklarm kan få allvarliga följder.

– Vid det här tillfället fanns det inte något annat ärende men i och med att vi var på plats där så är inte patrullen tillgänglig lika snabbt som om vi hade kunnat vara om vi var ute och rörde oss.

Just den här typen av falsklarm tillhör inte vanligheterna, men polisen får hantera en del andra påhittade larm enligt Engstrand.

– Det är betydligt vanligare att det rings in om ett bråk och när vi kommer fram är det ingen där. Det kan handla om avledningsmanövrar men också så förekommer det personer som satt i system att ringa in saker, säger hon och fortsätter:

– När man falsklarmar om saker där det kan handla om fara för liv som ett slagsmål eller om att man sett vapen så blir det prioriterat och andra ärenden läggs åt sidan. Det är ju riktigt allvarligt när det blir så.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar