Helgens fältslag stod vid Marieberg

När Bohus Elfsborghs Caroliner övade strid under lördagen stod en herre och överblickade slagfältet med kritiska ögon. Det var självaste konungen Karl XII.

Ett av slagen som övas i helgen ska visas vid Militärhistorisk helg i Djuramossa utanför Helsingborg i slutet av maj. Ett annat slag som iscensattes, med fotsoldater, kavalleri och artilleri, var slaget vid Lund. Enligt uppgift var den tillreste kungen nöjd med de svenska karolinernas stridskapacitet, trots att han egentligen inte var född vid tiden för slaget vid Lund.

– Det ser bra ut, men det kan bättre, kommenterade han där han stod bredvid sin kanslisekreterare Carsten Pfeiff, i kanten på en beteshage vid Mariebergs gård.

I verkligheten heter helgens Karl XII Jacob Karasiak och kommer från Hallsberg. Hans kanslisekreterare heter Anders Bertrandsson och är kulturutvecklare på Orust kommun.

Tillsammans med ett antal medlemmar i Bohus Elfsborghs Caroliner och tillresta från andra militärhistoriska föreningar i Sverige och Norge samlades de i helgen för att levandegöra delar av utvalda fältslag under svensk stormaktstid.

– Detta är genrep inför våra resor under sommarhalvåret. Då visar vi svensk militärhistoria både i Sverige och utomlands. Intresset för evenemang där man levandegör historiska händelser är väldigt stort utomlands, i Sverige är det lite trögare tyvärr, säger kavallerichef Ulf Karmark.

I ett stort tält i en vitsippsbacke ovanför slagfältet sitter artilleristerna och förbereder sig för krig. De tillverkar papperspatroner till handeldvapen och kanoner, den nutida varianten av består av svartkrut inlindat i papper från anteckningsblock. Stora anteckningblock – laddning till kanoner, små anteckningsblock – laddning till musköter.

– Vi har redan femhundra klara, plus dem vi gör här nu. Det räcker ett tag, säger seregant Janne Petersson.

Efter flera omtag av sammandrabbningarna på slagfältet behöver både manskap och hästar vila och mat, dagens stormaktslunch bestod, möjligtvis inte helt tidsenligt, av spagetti och köttfärssås. Stridshästarna har gjort ett gott jobb och det visar sig att vinterns träningsmoment sitter där de ska. För rytteriet krävs regelbunden träning för att kunna vara med på slagfältet.

– Vi övar ett par gånger i månaden hela vintern, en otränad häst klarar inte att det skjuts omkring den. Våra hästar måste också kunna gå tätt ihop i formationer, i både trav och galopp, oavsett vad som händer. Vi utgår från skrifter från 1600-1700-talet där man antecknat hur man tränade sina hästar. Vi provar oss fram, det finns ju ingen som kan träna hästar för strid i dag,säger Ulf Karmark.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar