Här ska Biltema bygga butik i Kungälv

Biltema har fått ett första klartecken för att bygga en handelsanläggning med kontor i Kungälv.
– Det blir jättebra att få hit dem. Nu är Kungälv snart komplett, säger Ove Wiktorsson (C), ordförande i utskottet för samhälle och utveckling.

ANNONS
|

Biltema har velat komma till Kungälv i många år, men det är först nu som planerna verkar bli av.

– Där som Kongahälla center ligger var det en gång tänkt att Biltema skulle ligga tillsammans med Coop och Maxi. Så de har varit med ända sedan dess, säger Ove Wiktorsson.

Nu har företaget istället fått positivt planbesked för en anläggning mellan sjukhuset och påfarten till E6.

– Det blir ett väldigt bra skyltläge där för dem, säger Ove Wiktorsson.

På tisdagen gav utskottet för samhälle och utveckling tummen upp för att starta planarbete för anläggningen, men frågan ska också upp i kommunstyrelsen.

ANNONS

– Det kommer inte att vara någon som säger nej till detta. Vi var eniga i utskottet, säger Ove Wiktorsson.

I det underlag som tjänstemännen har tagit fram till politikerna står det att ett planarbete kan påbörjas under 2023 och vara klart 2025.

– Det kan gå fort. Diskussioner har redan förts med sjukhuset. En sådan anläggning skulle förmodligen dämpa bullret från E6 inne på sjukhuset. Det finns inga boende i området som ser åt det hållet, så det finns inte direkt några sakägare, säger Ove Wiktorsson.

Planansökan gäller en byggnad på 8600 kvadratmeter. Inklusive parkeringsyta är det ett område på 25 000 kvadratmeter som tas i anspråk och som Biltema då kommer att köpa av kommunen.

– En del av det kommer att vara kontorsyta. Det blir mer kontor i den här byggnaden än i en vanlig Biltema-anläggning, säger Ove Wiktorsson.

För att kunna bygga på platsen behöver man bland annat dra om en fjärrvärmeledning som går där i marken. Det beräknas kosta fyra miljoner kronor att åtgärda.

– Det kommer de att få betala för. Det är en stor yta så det blir en stor affär.

Platsen där Biltema vill bygga var en gång ett alternativ när det diskuterades var en ny idrottsanläggning skulle kunna byggas. Den ska nu byggas vid Yttern, och kommunen har ingen annan användning för ytan intill motorvägen.

Däremot har en exploatering inte stöd i översiktsplanen som togs fram 2010.

– Översiktsplanen är såpass gammal nu. Den är inte beslutande, säger Ove Wiktorsson.

För att man ska kunna ta sig till och från anläggningen kommer en ny väg att behöva dras.

– Den kommer att ansluta i korsningen, mittemot McDonald’s. Det blir en fyrvägskorsning där, eller en rondell, säger Ove Wiktorsson.

LÄS MER:Kommunstyrelsen sade ja till Biltema

ANNONS