Arkivfoto: Elvira Linderot.

Här får du mest boende för miljonen 

Kungälvs kommun har bland de dyraste bostadsrätterna i hela Västra Götaland. Det visar en kartläggning över hur mycket boende du får för en miljon kronor i länets kommuner. 

Det är Svensk fastighetsförmedling som med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor. Siffrorna visar att Kungälvs kommun har bland de dyraste bostadsrättpriserna i hela Västra Götalands län. 

Här i Kungälv får du bara 34 kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor. Vill du däremot bo i villa får du bara 30 kvadratmeter. Det gör att Kungälv placerar sig på en femte plats över dyraste kvadratmeterpriset för bostadsrätter i länet och priset per kvadratmeter för lägenheter landar på 29 588 kronor. Kvadratmeterpriset för villor i Kungälv är ännu högre, 33 184 kronor. 

Allra minst antal kvadratmeter för en miljon kronor i länet får du i Göteborgs kommun. Här får du 22 kvadratmeter bostadsrätt och 24 kvadratmeter villa för den summan. I Mölndal, som hamnar tvåa på listan, är det motsvarande 27 kvadratmeter lägenhet och 26 kvadratmeter villa. 

Mest bostadsrätt för en miljon kronor i länet får du i Falköpings kommun, hela 203 kvadratmeter. Det mest prisvärda villaköpet görs i Vara kommun där en miljon kronor räcker till 123 kvadratmeter. 

– Storgöteborg växer vilket innebär att området allt mer smälter samman med kranskommunerna Mölndal och Partille. Det gör dels att priserna stiger i innerstaden men också i närliggande kommuner med goda pendlingsmöjligheter till jobb och nöjen i Göteborg. Bra tågförbindelser och bilvägar styr på så sätt prisutvecklingen i länet. På platser där kollektivtrafiken ännu inte byggts ut eller som helt enkelt inte ligger på för lång avstånd till centralorten är prisläget nämligen ett helt annat, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal, i ett pressmeddelande. 

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Topplista bostadsrätter. Minst antal kvadratmeter för en miljon kronor. 

Göteborg 22 kvm

Mölndal 27 kvm

Härryda 30 kvm

Partille 32 kvm

Kungälv 34 kvm

Topplista villor. Minst antal kvadratmeter för en miljon kronor. 

Göteborg 24 kvadratmeter

Mölndal 26 kvm

Partille 26 kvm

Sotenäs 28 kvm

Härryda 28 kvm

Källa: Svensk Fastighetsförmedling. Gäller prisstatistik från det senaste året från 26 kommuner i Västra Götalands län. 

Relaterade artiklar
Fler artiklar