Han kunde allt om Kungälv

Med Conny Anderssons bortgång har Kungälv förlorat en oersättlig kunskapskälla.

Hembygdsforskaren och Kungälvs-Postens mångårige medarbetare Conny Andersson avled i sviterna av sjukdom på Kungälvs sjukhus natten mellan lördag och söndag.

Conny Andersson var ordförande i Kungälvs Fornminnes- och hembygdsförening och ansvarig för Kungälvs Musei Vänners fotoarkiv. Han var också vice ordförande i föreningen Gamla Kungälv. Under flera år samlade han fotografier från Kungälv och upprättade ett minst sagt gediget arkiv. I Kungälvs-Posten skrev han i drygt 30 år under vinjetten ”Fotot från förr”.

Kunskapsbank

– Det är en stor kunskapsbank som försvinner med Conny. Kungälv har förlorat en av sina främsta berättare och historieskrivare, och det är en enorm förlust, både för Kungälvs-Posten och för våra läsare, säger Karin Henriksson, Kungälvs-Postens chefredaktör.

Conny Andersson sammanställde och publicerade tillsammans med fotografen och parhästen Bo Ericsson två böcker med Kungälvsfotografier. Den första fotoboken sträckte sig från 1900 till 1959. Senast i september utgavs den senaste, ”Kungälvsbilder – 1960-talet eller när EPA kom till staden!”. Böckerna har getts ut med stöd av Kungälv Musei Vänner, där Conny Andersson även var styrelseledamot.

– Conny skrev, jag redigerade och fixade med bilderna, säger Bo Ericsson.

Läs också: 60-talets Kungälv i ny fotobok

De två lärde känna varandra när Conny Andersson ställde ut fotografier i hyresgästföreningens lokaler 2004.

– Conny brukade också hålla offentliga föredrag och berätta om de bilder han visade, det gjorde han så länge rösten höll, säger Bo Ericsson.

Fotovisningarna och de utställningar som Conny Andersson medverkade till var uppskattade och lockade fulla hus. Ibland kunde publiken vara behjälplig i att identifiera miljöer och människor, i det fall Conny Anderssons eget minne skulle svika – vilket det sällan gjorde berättar Sven Kollberg, ordförande i Föreningen Gamla Kungälv där Conny Andersson var vice ordförande:

– Hans minneskapacitet var mycket imponerande. Han kunde säga att ”nej, det där fotot kan inte ha vara från 1917 för då fanns inte den där stolpen där, det måste vara 1918”. På den nivån var hans minne. Han bodde på Komarken och hade först hade sin samling foton i en lokal i grannhuset. Samlingen svällde och fick senare flyttas till hembygdsgården på Fästningsholmen.

Skapade arkiv

Conny Andersson fick ta emot fotografier både från yrkes- och amatörfotografer som varit verksamma i Kungälv. Privatpersoner kunde också vända sig till honom med foton som de ville få identifierade.

Arkivet skulle växa till att innehålla hundratusentals bilder. Bara av amatörfotografen Harry Berg fick Conny Andersson mellan 20 000 och 30 000 bilder.

Det var Harry Berg som någon gång på 1980- eller 1990-talet hittade en samling glasplåtar i en trossbotten i ett rivningshus i Komarken och sedan gav de gamla plåtbilderna till Conny, berättar Lars Berg, sekreterare i Föreningen Gamla Kungälv och son till Harry Berg. Kanske blev det starten på Connys intresse för fotografi och dokumentation?

– Conny lyckades också skaka fram vilka människorna var på fotografierna och var de var tagna någonstans. Och han scannade alla bilder, säger Lars Berg.

Conny Anderssons bildarkiv kom ofta till användning när föreningarna producerade trycksaker, som Gamla Kungälvs Årsskrifter.

– När vi behövde bilder ringde vi bara Conny, säger Sven Kollberg.

Conny Andersson skrev själv några årsskrifter för Gamla Kungälvs räkning. I samarbete med Bo Ericsson gjorde han till exempel 2010 ”Kungälv – en stad att minnas”, följd av ”Kungälv – en stad i nuet” året därpå. 2010 fick Conny Kungälvs kommuns kulturpris.

Hade humor

– Han hade sin egen stil när han skrev, ofta lite humoristiskt, säger Sven Kollberg och läser ett stycke ur 2015 årsskrift som handlade om Stadskällaren i Kungälv, nuvarande Fars Hatt:

”Herrarna måste ha varit uttorkade denna nyårsafton [1909] för det gick åt mycket dricka eller vad sägs om följande nota: 2,5 whisky, 2 konjak, 11 punsch, 30 vatten, 3 Munk (vin eller likör), 5 Pommeranz, 2 Madeira. Tro nu inte att det var glas, utan det är liter vi pratar om. Dessutom tillkom 30 supar och 21 koppar kaffe”. 

Conny avslutar med att han hoppas de 15 herrarna i sällskapet hade en rolig kväll ”för dagen efter kanske inte var lika rolig”… 

Årets skrift från föreningen var tänkt att ägnas gamla båtar i Kungälv.

– Conny var mycket intresserad av båtar och det var han som arbetade med skriften som nu troligen fryser inne. Vi vet inte ens var materialet är, säger Sven Kollberg och konstaterar att både föreningen Gamla Kungälv och Kungälv Musei vänner har lidit en stor förlust.

– Han var en uppskattad medarbetare och styrelsemedlem, en viktig kugge, säger Sven Kollberg.

Dokumenterade nuet

Conny Andersson var själv inte nöjd med dagens dokumentation av Kungälv, som han tyckte var viktig – speciellt i ett skede när stadsbilden förändrades i princip dagligen. Det var en av anledningarna till att Conny och Bo Ericsson tog initiativet till projektet ”Kungälv i nuet” då åtta fotografer fick i uppdrag att fånga dagens Kungälv. Resultatet visades på en utställning i höstas.

Läs också: Åtta fotografer ska fånga Kungälv 2018Läs också:

Det kunnande som Conny Andersson hade om Kungälvs moderna historia och framväxt går inte att ersätta menar Bo Ericsson:

– Han var född här, han hade ett otroligt minne och kände igen folk på bilderna. Det han inte visste tog han reda på. Conny kunde bli arg på politiker och kommunala tjänstemän om de gjorde fel, till exempel när inskrifter på stenar i parker blivit felaktiga.

Sven Kollberg från Föreningen Gamla Kungälv är inne på samma linje:

– I stadshusets reception arbetar väl en tio personer i dag. Det skulle ha räckt med en enda Conny Andersson.

Utförde kulturgärning

För Kungälvs kulturliv är det en stor förlust konstaterar samtliga som KP talat med. Kungälvs-Postens tidigare chefredaktör Sven-Arne Hag menar att Conny Anderssons gärning är ett fantastiskt arbete.

– Enormt imponerande. Inte minst då han ju kämpade med sjukdom och ändå klarade denna stora produktion.

Att Conny var en otrolig kunskapskälla och att massor av kunskap försvinner med honom står bortom allt tvivel. 

– Han var också en otroligt fin kamrat, säger Bo Ericsson.

Till Kungälvsmässan år 2020 hade de två planerat att få färdigt sitt tredje projekt i bokserien, ”Kungälv i bilder på 1970-talet”. Nu hann de inte ens börja.

Conny Andersson avled i en ålder av 63 år och sörjs närmast av sin mor, sina tre söner och sin syster.

Gittan Öhman

gittan.ohman@otv.se