Han får prestigefyllt pris

Musik, språk och sökande efter kunskap har lett Johan Lundell till att bli innovatör, entreprenör och uppfinnare. Han är vinnare i Post- och telestyrelsens stora innovationstävling, den största i Sverige. Idag, tisdags, mottar han det prestigefyllda priset i Stockholm.

I december förra året vann Johan Lundell och hans företag Nodd Post- och telestyrelsens innovationstävling.

Stenhård konkurrens

Konkurrensen var stenhård med över 130 ansökningar och prissumman är 1,6 miljoner kronor.

– Det är oerhört roligt få priset och att man tror på oss. Det är en ordentlig summa för ett litet företag och innebär väldigt mycket. Vi är fyra deltagare i projektet. Bidraget ökar inkluderingen för funktionshindrade att kunna delta på samma villkor, säger Johan Lundell.

I ansökan beskrivs bidraget som ”En online-baserad prenumerationstjänst som beskriver underhållsåtgärder med figurera istället för ord med syftet att underlätta för personer med olika funktionshinder att ta till sig information och instruktioner.”

– Mitt företag gör information, kunskaper och data mer överskådligt. Istället för ”vägbeskrivningar” gör vi ”kartor”. Vårt motto är att det ska vara svårt att göra fel och lätt att göra rätt, säger Johan Lundell.

Han arbetar med notationer som är ett grafiskt symbolsystem med regler.

Notationer kompletterar

– Notationer du känner till är ritningar, kartor och musiknoter. Bara för att kompositören vill ha noter så finns det ju ingen konflikt med att också se på filmer och lyssna på musiken. Dessutom är det ju fantastiskt att kunna tala om musiken – med ord. Ändå skulle inte många studiomusiker, som dagligen spelar musik de inte hört tidigare, välja bort noterna för att istället bara ha ord, bild och film. Notationer ska komplettera andra språk, säger Johan Lundell.

Han är född i Uddevalla, uppvuxen i Kungälv och bor numera i Uppsala.

– Jag gick på musikskolan från det jag var åtta år och började spela piano när jag var nio-tio år.

Efter lumpen blev det studier i lingvistik vid Uppsala universitet.

– Där grodde tanken: vad är språk och vad i kommunikation är inte språk? Jag funderade på varför det är så mycket missförstånd. Vad är egentligen kunskapen? Min övertygelse är att kunskap alltid kan beskrivas bättre.

Men det var musiken som präglade och skapade hans intresse för kunskap och kommunikation.

Återkommer alltid till musiken

– Jag återkommer alltid till musiken. Vad som präglat mig om jag inte hade haft den vet jag inte. Jag var ingen språkmänniska i skolan men min mamma sa: du kommer hålla på med språk.

Idag finns över 2000 skriftspråk och 5000 talspråk i världen. För att vi lättare ska förstå varandra behövs fler notationer.

– Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte, att allt mer kunskap kommer att visualiseras Ord har en otroligt kraft, notationer är ett komplement till ord.

Charlotte Gad

Fakta Johan Lundell

Ålder: 47 år.

Bor: Uppsala.

Familj: fru och fyra barn.

Arbetar som: entreprenör, innovatör, uppfinnare och författare.

Gör: driver företaget Nodd AB.

Uppvuxen: Kungälv.

Utbildning: Nordmannaskolan, Thorildskolan, Kongahällagymnasiet och lingvistik på Uppsala universitet.

Intressen: förutom musiken, barnens intressen.

Aktuell med: vinnare i Post- och telestyrelsens stora innovationstävling som delas ut tisdagen den 23 januari i Stockholm.