Hallbyggnad nytt fynd vid Stora smällen

Den här veckan har utgrävningarna tagit fart igen i närheten av Stora Smällen i Ytterby.
Bland fynden finns ännu en hallbyggnad.


– Jättekul och verkligen inspirerande. Det stärker ytterligare tesen om att det här har varit en stormannamiljö, säger Magnus Artursson, arkeolog från Riksantikvarieämbetet i Lund.
Han är med under vissa perioder av utgrävningarna som referensperson.
– Sedan hjälper jag till med att schakta fram husen, som är från folkvandringstiden 400-500 e Kr.
Den nu funna hallbyggnaden ligger 200 meter från den som man tidigare har upptäckt.
– Det roliga är att den ser exakt likadan ut som den andra. Det var rejäla kåkar med lätt svängda sidor och takbärande stolpar inuti, säger Magnus Artursson som tror att husen med hjälp av olika ombyggnationer kan ha använts så länge som under 300 år, 400-700 e Kr.
– Förmodligen var det mycket trä, det var ett sätt att visa sin status. Husen kan ha varit målade i någon färg och hade tjärat tak.

Kommer att dyka i älven
En enkel men oerhört effektiv konstruktion, konstaterar han innan han går vidare för att konferera med medlemmar från Fornminnesföreningen i Göteborg. Det är de som är på plats med metalldetektorer. Förhoppningen är att hitta metallfynd, som bland annat kan ge indikationer om långväga kontakter och vilken dignitet området har haft.
Involverade är även marinarkeologer som kommer att dyka i älven, berättar arkeologen Harri Blomberg, som är knuten till Göteborgs universitet.
Under seminarieutgrävningen som pågår en bit in i nästa vecka deltar B-studenter, däribland Erik Johnson som häromdagen hittade slaggrester i det grophus som har identifierats i sökschaktet nära den gamla industribyggnaden.
– Grymt häftigt kan jag säga. Det var mitt första riktiga fynd. Det här är lite av en barndomsdröm, så man blir en aning uppspelt, säger Erik Johnson.

Grophus för smidesverksamhet
Enligt Harri Blomberg användes grophus i allmänhet till olika hantverkssysslor.
– Grophusen är nästan utan undantag från yngre järnålder. Det är möjligt att just det här grophuset har använts till smidesverksamhet, men det är lite för tidigt att säga än.
Förutom grophuset har härdar, stolphål och keramik hittats, något gästande skolklasser får lära sig mer om under utgrävningsveckan. 

Katarina Berg