Håll utkik efter frisör-körkortet 

Sedan ett par månader tillbaka kan din frisör ha frisör-körkort. Som kund kan du kolla det genom att titta efter licensen på spegeln. Det är branschens bevis på utbildning och kunskap i yrket.


Bakom certifieringen står Frisörföretagarna och tre andra branschaktörer.

I dag gäller att den som genomgått en godkänd utbildning får ett gesällbrev. Dit går tre vägar; gymnasieskolan, godkänd privat skola eller trainee-utbildning (lärling).

Har skaffat licens

Jennifer Sjöberg driver tillsammans med Susanne Johansson salong Hair and beauty i centrala Kungälv. Som tidigare fackligt aktiv tycker hon att licensen är rätt väg för branschen, även om den inte är obligatorisk.

På salongen har alla anställda skaffat frisörlicens, en sjätte medarbetare går sista året på sin utbildning och ska snart göra sitt delprov.

– I dag finns det inga regler för vem som får öppna salong eller börja klippa.

Svarta pengar är också ett problem i branschen, som dock inte helt kan bekämpas via licensen.

– Som konsument kan man se på prisnivån och jämföra med vad till exempel en rörmokare debiterar i timmen, om någon går under det eller halverar priset kan man utgå från att det inte går rätt till, menar Jennifer Sjöberg.

Kunderna frågar

Hon är glad över att branschen har tagit aktivt tag i ett godkännande system.


– Det vi kan göra är att visa våra licenser och diplom.

Kunden kan se licensen på spegeln.

– Ingen har ju frågat efter den. Men de ser ju att den sitter vid spegeln och frågar vad det är, säger Jennifer Sjöberg.

Hon vet också att det bland frisörer har diskuterats en hel del och att mångåriga frisörer utan gesällbrev känner sig trampade på tårna.

– Men det är inga problem att ta sitt gesällbrev senare i livet. Och alla steg som går åt rätt håll är ju bra.

Stefan Nodesjö

0303-206823 stefan.nodesjo@kungalvsposten.se