Gunilla kämpar för sin dotter

Gunilla Lundgren är mamma till en hemmasittare.

– Det är viktigt för lärare att förstå att det inte handlar om skolk, säger hon.

Gunilla Lundgren är en av flera engagerade föräldrar i nätverket Hemmasittare Göteborg, som i måndags arrangerade ett välbesökt seminarium i Angered.

– Det slog alla förväntningar med 250 besökare. Vi vände oss framförallt till skolan, vården och socialtjänsten men även till föräldrar, säger Gunilla Lundgren som vill uppmärksamma det växande problemet med elever som inte vill  gå till skolan.

– Vissa lärare tror att en hemmasittare är dåligt uppfostrad. Man ser inte skillnaden på skolk och hemmasittande. Här vill jag säga att när det gäller ofrivillig skolfrånvaro är föräldrarna väldigt medvetna om problemet, menar Gunilla Lundgren.

Prestige

Hennes dotter Emelie är idag 18 år och går på Trekungagymnasiet i Kungälv.

Autism och en språkstörning har ställt till skolgången för Emelie ända sedan femte klass. Gunilla berättar om flera skolbyten och en ofta obefintlig samverkan med mycket prestige där olika aktörer inte har velat gå in på varandras områden.

– En stor förändring skedde i nian när hon kom till Nedergårdsskolan i Tuve. Plötsligt var hon lycklig och älskade att gå i skolan.

Bra dialog

Förklaringen var 12 elever på sex pedagoger, tydlighet med en röd tråd och en bra dialog mellan skolan och hemmet.

– Allting var förberett och inrutat och uppstod problem tog man tag i dem direkt. Emelie var superlycklig och växte enormt, berättar Gunilla Lundgren som under den här tiden kunde fokusera på sitt jobb.

– Jag hade en glad tjej med en fungerande skolgång. Det var som natt och dag.

Sedan, på ett särgymnasium i Göteborg, började problemen igen.

– Det var alldeles för stora grupper på Burgården, för många intryck. Ingen tydlighet och man saknade kunskap om Emelie. Efter tre veckor var det kört, berättar Gunilla Lundgren.

Fler aktörer

Efter ett misslyckat skolbyte i tvåan började Emelie på Trekungagymnasiet förra hösten. Här är det så mycket som fungerar bra. Inte minst samarbetet mellan skolan och hemmet. Ändå är Emelie fortfarande i hög grad hemmasittare.

– Hon vill till skolan men det går inte, säger Gunilla Lundgren och konstaterar att vad som nu behövs är ett samarbete också med vården.

– Vi måste få in fler aktörer, anser hon.

Katarina Berg

0303-20 68 28