Gitarrvirtuos gästar oss

Hermansby PRO Från Kungälv – Fästningsholmen flyttade han vid elva års ålder till Hönö. I Kungälvstrakten trivs han och där har han verksamhet som lärare på Nordiska Folkhögskolan.

Att han där undervisar i gitarrspel skall många vara glada för. Den förste lärare i gitarrspel som denne Leif ”Pedda” Pedersen själv kom i kontakt med var legendaren Tomas Utbult på Öckerö. Det blev från detta mycket fingerövningar på spansk gitarr och resultat av dessa övningar fick vi prov på när Leif inledde instrumentellt med en spansk visa som vi var vana med att höra Lill Lindfors sjunga som ”Du är den ende”. Fingrarna löpte sedan vidare i finstämda Gärdestadslåten ”Himlen är oskyldigt blå” och i Toots Thilemans ”Jätten Jorms sång”.

Egna kompositioner framförde han också, en var ”Till Elis” som gjordes till barndop och en annan som framfördes till ”Världens barn”.

Arne i Bora har gjort många av de visor som ”Pedda” har på sin repertoar och när Arne hade varit i USA och fått lärt sig fingerpeching så tog man efter detta ute på öarna, så kom Tomas Utbults ”SJ, SJ gamle vän” till och många Arne i Boras visor spelas med den tekniken. Vi fick lyssna på ”Idevisan” innan Leif som ådragit sig en halsinfektion vågade sig på några sånger som blev de mest kända av Arne i Boras.

Vi fick också höra en dikt av Rita Karolén ”Så hedde de icke” och några Evert Taubevisor innan ”Pedda” plockade fram banjon och lät oss höra härliga Irländska toner i några Reels och några Jiggs.

Långa kraftfulla applåder följde och Bengt Eklund tackade Leif för en härlig underhållning som han ville ha en stund till, därför spelade ”Pedda en Jigg som han brukade spela på Dubliners. Applådåskor följde!

Så var tiden inne för oss 70 medlemmar att promenera in i köket för att ta för oss av det som Gittan, Ingrid, Gerd, Göte, Maritha, Kurt och ”Benga” hade dukat fram till oss. I dag gick det åt mängder av köttbullar till smörgåsarna.

Sedvanliga lotterier och dragningar följde innan Bengt avslutade trivselträffen med några meddelande och bjöd oss in till nästa träff.

När flertalet hade lämnat Inlandsgården återstod säsongens första Seniordansträff som glatt inleddes med ”Glada ringen”.

Gerhard Andersson