Misstanke om brott bakom brand i restaurangkök

Räddningstjänsten larmades på tisdagen till en brand i ett restaurangkök i centrala Kungälv. En person misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.

Räddningstjänsten larmades vid lunchtid till en thairestaurang på Södra Gränden i centrala Kungälv. Där ska det ha börjat brinna i köket. Enligt räddningstjänsten Storgöteborg skulle det ha varit en fullt utvecklad brand i restaurangköket.

– Det brann i köket och vi skickade resurser från Kungälv, Surte och Angered till platsen för att släcka ner. Vi avslutade arbetet och insatsen för en halvtimma sig, säger Jon Moln Teike, räddningschef i beredskap på Bohus räddningstjänstförbund strax efter klockan 14 på tisdagen.

Branden var fullt utvecklad i köket när räddningstjänsten kom fram och rökdykare har varit inne i lokalerna.

– Det har brunnit en hel del, det har varit öppna lågor, säger Jon Moln Teike.

Enligt Kungälvspolisen ska personalen ha lyckats släcka det mesta med en brandsläckare innan räddningstjänsten kom och en person fick vårdas av ambulanspersonal på plats för lindriga brännskador på en hand. Händelsen har rubriceras som en allmänfarligt vårdslöshet.

– Det är en person som är misstänkt för att genom oaktsamhet vållat branden genom att hälla olja i en kastrull på en gasspis och lämnat den utan uppsikt, säger Mahlin Engstrand på Kungälvspolisen.

Enligt räddningsledaren på plats ska elden ha startat i köket och spridit sig i ventilationen och ventilationsloft med öppna lågor. Branden ska ha begränsats till restaurangen även om det fanns spridningsrisk. Lokalen ska vara rökskadad och delvis brandhärjad på insidan,.

Enligt Jon Moln Teike har man också informerat bostadsrättsföreningen i vilken restaurangen huserar att de ska kontrollera ventilationen kontinuerligt ett par dagar nu.

Karina Hansson

Jacob Humlén