Fullt utvecklad brand i föreningslokal – undersöker mordbrand

Under natten mot tisdag brann det i en föreningslokal i Komarken.

Räddningstjänsten och polisen larmades vid 02.15-tiden till en föreningslokal vid Gråbrödragatan där en brand av okänd anledning brutit ut. Räddningstjänsten från Kungälv och Kode jobbade under natten med att släcka branden som var fullt utvecklad och fick bryta upp dörren för att komma in i lokalen. Enligt räddningstjänsten som hade fem brandfordon och tio-tolv personer på platsen ska inte någon spridningsrisk förelegat och några större problem ska inte uppstått med att släcka branden. 

Läs mer: Sorg i muslimska föreningen efter branden

Räddningstjänsten larmades också om branden i ett tidigt skede, efter att inringaren känt röklukt, vilket ska ha underlättat släckningsarbetet. 

Två rutor till lokalen var krossade när räddningstjänsten kom till platsen men enligt polisen är det oklart om det är någon utifrån som krossat rutorna eller om de spruckit av trycket inifrån lokalen. Enligt Anders Frankenberg, räddningschef i beredskap, är det vanligt att rutorna krossas av trycket vid en fullt utvecklad brand, och att man ibland kan se åt vilket håll glassplittret har flugit. 

– Det är då vi får det stora jobbet med släckningsarbetet, när nytt syre kommer in. Men denna gången fanns det glassplitter på både insidan och utsidan så det får polisen utreda, säger Anders Frankenberg. 

Enligt polisen hyrs lokalen av en muslimsk förening som tidigare ska ha varit utsatt för skadegörelse. Platsen spärrades av under natten i väntan på teknisk undersökning och en förundersökning kring mordbrand har inletts. Polishundar sökte i området under natten men utan framgång. Ingen ska ha skadats i branden. 

Linus Annlöv

redaktion@kungalvsposten.se