Från Texas och Tyskland till Tjuvkils ängar

Matt från Texas och Lorena från Tyskland har flyttat många gånger i sina liv. Men nu vill de se dottern Mina Mae växa upp i Tjuvkils ängar.

– Jag kommer inte att flytta mer, säger Lorena.

Matt och Lorena Sassman växte upp i Austin, Texas respektive Karlsruhe i Tyskland. De träffades för tio år sedan medan både bodde i London. De har även hunnit med att bo i Frankrike och i Göteborg, men sedan i somras bor de i ett nybyggt bostadsrättsradhus i Tjuvkils ängar, med fem månader gamla Mina Mae.

– Jag flyttade till Göteborg på grund av jobbet. Jag jobbar på företaget Semcon, som har mycket samarbete med Volvo. Det var så vi hamnade i Sverige, säger Matt.

Paret bodde först i Bergsjön och sedan i Masthugget.

– När vi skulle ha barn ville vi ha något eget. Vi trivs bra i Sverige och ville slå oss ner här. Vi kände att vi var redo att flytta till ett hus, säger Lorena.

Frågan var bara vart de skulle flytta. Paret tittade runt i Ale och Kungälv.

– Vi har båda samma typ av uppväxt utanför städer, jag i Austin och hon i Karlsruhe. Så det var så vi ville bo hör också, säger Matt.

Från början hade de dock tänkt sig något lite mer centralt än Tjuvkil.

– Vi ville inte så här långt ut egentligen, men när vi såg att vi hade havsutsikt från andra våningen, plus det faktum att det här var ett nytt hus så blev det så. Det känns bara så rätt, säger Lorena.

Familjen flyttade in i juli när Mina Mae var en månad gammal.

– Jag är väldigt glad att hon kan växa upp här och kunna leka ute på gatan utan att det är trafikfarligt, säger Lorena.

Hon jobbar hemifrån för ett franskt företag, men Matt pendlar in till jobbet i Göteborg.

– Det är inte så farligt att pendla. När man ser dimman över Gullbringa på vägen till jobbet på morgonen, och färgen på träden, så känns det väldigt rätt att vara här.

Att genomföra köpet var lite krångligt för två utlänningar.

– Processen var lite svår eftersom ingen av oss är svensk, men vi fick mycket hjälp av banken. Alla vi har interagerat med i Sverige har varit väldigt hjälpsamma, säger Matt.

Vad har varit den största kulturkrocken?

– Det är faktiskt en hel del saker som är nostalgiska för mig. Det finns en dollar store i Bäckebol, trots att man inte använder dollar här och det finns gamla amerikanska bilar här och där. Den största kulturkrocken är nog traktorbilarna som ungdomarna åker runt i. Det är det konstigaste jag kan komma på. Men vi har haft mycket större kulturkrockar i andra länder vi har bott i. Det svåra är alltid att komma in i systemet, säger Matt.

– Men där är Sverige superväl organiserat, allting är digitaliserat och strukturerat. Jag älskar också hur punktliga alla är, säger Lorena.

Matt som är uppväxt i Texas tycker att det är stort att bo mellan två fästningar.

– Det är helt otroligt att jag på min dagliga resa till jobbet passerar en medeltida fästning. Där jag kommer ifrån är den äldsta byggnaden från 1872, säger han.

Vad saknar ni mest?

– Jag saknar något från alla länder vi har bott i, som tyskt bröd och fransk ost, säger Lorena.

– Det kanske skulle kunna finnas fler restauranger med take-away. Men å andra sidan är det inte så långt till Kungälv eller Marstrand, säger Matt.

Kommer ni att stanna i Tjuvkil?

– Jag har flyttat säkert 20 gånger i mitt liv. Jag flyttar inte igen, säger Lorena.

– Vi trivs jättebra och jag kan inte tänka mig ett bättre ställa för Mina Mae att växa upp på. Vi kommer att uppfostra en god liten svensk här, säger Matt.

Kristian Johansson

Familjen Sassman

Medlemmar: Matt, Lorena och dottern Mina Mae, fem månader gammal.

Bor: Tjuvkils ängar sedan i somras.

Matts favoritord på svenska: ”Lagom – jag försöker ta mig an lagom som ett motto. Det är så elegant i sin enkelhet”.

Lorenas svenska favoritord: ”Har inget direkt favoritord, men gillar melodin i svenska ord, som till exempel i ’jaha?’”.