Framtidens band repar på Mimers

Just nu pågår Bandhjälpen, en musikworkshop för unga på Mimers kulturhus. Och replokalerna är fyllda av spelhungriga tonåringar. 

Punkbandet Sök hjälp är ett av banden som deltar. De har bara spelat tillsammans i tre veckor, men låter redan samspelta. 18-åriga Ida Garellik, vid trummorna, säger att de utvecklats mycket de sista dagarna.

– Det här har varit det bästa för vårt band. Vi har fått möjlighet att spela i en riktig replokal och fått jättemycket hjälp med att skriva låtar och annat. Det är skitbra verkligen. Vi höll på att skriva en låt nu när du kom.

I bandet spelar också 16-åriga Wilma Liljeblad. Hon har elgitarren i knät, redo att sätta igång och spela igen, så snart intervjun är klar.

– Det är jätteroligt att vara här, att spela och skriva musik. Och få chansen att spela hela dagen, utan stop. Med riktiga instrument och mikrofoner, säger Wilma Liljeblad.

Köra ”eget race”

Femton ungdomar, från 13 år och uppåt, deltar i Bandhjälpen som pågår under sportlovsveckan. Det anordnas av kommunens ungdomssatsning Kultlab i samarbete med musiknätverket Amplified, där Kristoffer Ragnstam är musikansvarig.

– Den här veckan kan de komma och lära sig att spela, och de som redan kan spela kan komma hit och öva. Det finns också en musikstudio där de kan spela in musik, säger Ragnstam.

Ragnstam som själv är musiker understryker för tonåringarna att det inte finns några regler i musik. Och säger att det är viktigt att låta dem stänga dörren om sig och arbeta i fred. De flesta vill köra sitt ”eget race”.

– De som inte spelat alls innan hittar till exempel appar för hur man stämmer en gitarr. De tittar på Youtube för tabulatur. Är det något som inte finns där, så finns vi här för att hjälpa dem. Och klappen på axeln får man inte på Youtube – det är vårt jobb.

Värdefull peppning

Ett av banden vill dock gärna ha coachning: Rockbandet The Black pearl som har spelat ihop sedan 2011 och redan är ganska etablerade. De ska uppträda i Bingolotto i tv 4 och finslipar sina låtar.

– Det är väldigt värdefullt att vara här. Speciellt nu när vi har en tv-inspelning nästa vecka, säger 15-åriga Frida Hörnquist som spelar bas och sjunger.

Trummisen Isac Borg, 14 år, instämmer.

– Har vi problem med någon låt kan de komma och säga ”gör så i stället” och de peppar oss verkligen och hjälper oss. Jag hoppas att det här anordnas nästa år igen, då ska vi absolut komma. 

Och Ragnstam säger att det blir en fortsättning på Bandhjälpen.

– Ja, det kommer det bli. Det här är något av det bästa jag gjort. Och jag är övertygad om att om fem år ser man rekylen av det som Kultlab gör här för tonåringar, generellt, i form av ett gäng tonåringar som mår väldigt mycket bättre.

Camilla Walldán

Fakta

Bandhjälpen

Vad: Musikworkshop för 13-19-åringar

Anordnat av: Kultlab i samarbete med Medborgarskolans Amplified

Plats: Mimers kulturhus

När: Månd-onsd under sporlovsveckan

Fakta 

Kultlab

Vad: Kommunens ungdomsverksamhet med målning, dans, teater, musik m.m.

Öppet:  Månd, torsd, fred 16-22, och har särskilda program under lov

Plats: Mimers Kulturhus