Arkivfoton

Fortsatt lägre inkomst för Kungälvs kvinnor

Kvinnorna ligger fortfarande efter männen när inkomsterna jämförs. I Kungälv är det fortfarande en bra bit kvar innan inkomsterna är jämställda.

Till internationella kvinnodagen har nyhetsbyrån Siren sammanställt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, på kvinnor och mäns snittinkomst under 2016. Det visar att det är en bra bit kvar till jämställda inkomster.

Sett till hela landet låg kvinnornas sammanräknade förvärvsinkomster på i snitt 240 000 kronor det kan jämföras med männens snitt på 315 000 kronor. Det gör att kvinnorna bara hade 76 procent av männens snittinkomst.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt henne är den stora anledningen att kvinnor i högre grad jobbar deltid under många år och får en sämre löneutveckling.

I Kungälv hade kvinnorna 73 procent av männens snittinkomst, vilket är mindre än rikssnittet. Medianvärdet på kvinnornas förvärvsinkomst i kommunen var under 2016 knappt 263 000 kronor medan männens var knappt 360 000 kronor.

Störst skillnad i kronor var det i Danderyd där kvinnorna hade 140 000 kronor lägre medianinkomst än männen medan kvinnorna i Markaryd hade lägst andel, 66 procent, av männens snittinkomst.

Skillnaderna i inkomster har heller inte minskat speciellt mycket. För tio år sedan hade kvinnor 74 procent av männens snittinkomst och 2016 var siffran alltså 76 procent.

– Könslönegapet har varit ganska konstant sett över en trettioårsperiod. Det har inte hänt så mycket. Med tanke på samhällsutvecklingen i övrigt är det lite förvånande att det har bitit sig fast, säger Erica Lindahl.

I Haparanda var det minst skillnad mellan kvinnorna och männens snittinkomst. Där hade kvinnorna 89 procent av männens snittinkomst vilket motsvarade 25 000 kronors skillnad under året.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se

Så sammanställdes statistiken

Den sammanräknade förvärvsinkomsten består av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår löneinkomst, inkomst från pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Siffrorna gäller personer som är 20 år och äldre och som bott i Sverige under hela året.

Relaterade artiklar
Fler artiklar