Första spadtaget för Tjuvkils Ängar

På fredag den 26 januari tas det första spadtaget för Tjuvkils Ängar – ett bostadsprojekt som har pågått i tio år. Och första etappen är redan slutsåld.

Efter synpunkter och överklaganden från grannar och kommunen tas nu det första spadtaget för Tjuvkils Ängar nära Marstrand.

Sammanlagt byggs 150 bostäder under flera etapper. Den första omfattar 40 bostadsrätter och 19 friliggande villor med äganderätt med inflyttning nästa vinter. Allt är redan slutsålt.

Ny ”gröna vågen”

– Det har gått väldigt bra, säger Bertil Börjesson, ordförande för Marstrand Exploatering AB, byggkonsortiet bakom bostadsprojektet.

Han förklarar säljsuccén med kombinationen hög byggkvalitet, havsnära läge och med en lägre prisnivå än i Göteborg, och tror på en ny ”gröna vågen”.

– Människor har tröttnat på storstaden. I samband med att Göteborg de närmaste tio åren kommer vara en uppgrävd stad, kombinerat med dyra bostadspriser och trängselskatt, så lägger det grunden för en ny ”gröna vågen” de närmaste åren. Här betalar man två tredjedelar av priserna i Göteborgs innerstad. Kungälv är en attraktiv kommun, säger Bertil Börjesson.

Mycket omsorg

Arkitekterna bakom Tjuvkils Ängar är Kaka Arkitekter i Göteborg.

– De har lyckats med att få fram hus som smälter väl in i den bohuslänska naturen. Fasadmaterial i trä med inslag av skiffer, generösa fönsterpartier, öppna planlösningar och exklusiva ekdörrar är genomgående för husen. Vi har lagt mycket omsorg och har jobbat mycket med planlösning och gestaltning. Vi har också arbetat mycket med utemiljön och kommer att bygga sjöbodar längst vägen som kan användas exempelvis till förråd, säger Bertil Börjesson.

I februari påbörjas försäljningen av den andra etappen med ytterligare 35 bostäder. Men först ska första spadtaget tas på fredag. Förutom byggkonsortiet kommer flera av Kungälvs ledande kommunpolitiker, entreprenadbolaget NCC samt några av köparna att finnas på plats.

Efterlängtad byggstart

– Jag har hållit på med projektet sedan starten 2010 då planerna på att etablera nya bostäder drogs. Så det är en efterlängtad byggstart och det känns underbart att äntligen få sätta spaden i marken, säger Bertil Börjesson.

Charlotte Gad