American staffordshire terrier Floyd åt kött han hittade på marken. Nu misstänker matte Lizette Pärlebring att köttet var förgiftat med glykol. Foto: Privat.

Floyd åt kött på gatan – fick åka till djursjukhuset

Floyd hittade kött ute på trottoaren. Nu misstänker matte Lizette Pärlebring att köttet var förgiftat med glykol.

På måndagskvällen skulle Lizette Pärlebring kolla till sin bil vid Ingegatan i Komarken. Hon tog med sig sin hund Floyd, en American staffordshire terrier, ut.

– Då ser jag att han försöker äta någonting. Han hinner ta det i munnen, jag försöker ta ut det men han hinner svälja en bit. Då ser jag att det ligger flera långa nötköttsstrimlor, lika stora som min hand, på marken, säger Lizette Pärlebring.

Lizette ringer snabbt till djursjukhuset Blå stjärnan som säger till henne att komma in med Floyd så att han får kräka upp köttet. Lizette Pärlebring har varit med om att Floyds mamma ätit något som var förgiftat 2014, och blev så sjuk att hon nästan dog, så hon reagerade direkt.

– Jag tog bilen och körde in till Blå stjärnan. Precis innan vi kommer fram upptäcker jag att han börjar bli medtagen och har svårt att hålla balansen. Floyd får komma in med en gång och kräka upp köttet.

Vad tänkte du då?

– Jag fick panik med tanke på att hans mamma blev förgiftad, säger Lizette Pärlebring.

På Blå stjärnan fokuserades det på att få Floyd att kräka upp köttbiten. Sedan togs prover på hans lever och njurar och det visades sig att inget hade gått ut i hans blod.

– När det luktar sött då är det 100 procent glykol. De säger att man ska smaka på det, men det vill man ju inte, säger Lizette Pärlebring.

Känner du till att det hänt någon annan i Kungälv?

– Nej, det mesta händer inne i Göteborg. Jag har inte hört att det hänt här i Kungälv.

Vad tänker du om att någon skulle lägga ut förgiftat kött?

– Jag funderar på vad det är för psykopat som vill våra djur illa. Köttet låg på ett märkligt ställe, mellan två papperstunnor. Det verkade som om något lagt det där.

Hur mår Floyd nu?

– Han är trött. På Blå stjärnan sa de att om han får behålla frukosten så behöver jag inte vara orolig men man är orolig ändå.

Enligt Lizette låg inte köttet på den platsen där Floyd hittade det vid 12-tiden på måndagen. Och hon uppskattar att det var ungefär ett halvt kilo nötkött.

– Det låg helt öppet, det låg mitt på trottoaren och en bit på vägen. Jag trodde först att det var en morot, men sen såg jag, shit det är ju kött. Och det tar en timme för glykol att åka ut i kroppen och då kan det göra stor skada på djuret. Floyd spydde 50 minuter efter att han fått i sig köttet.

– Vi hade riktig tur, det är helt osannolikt, säger Lizette Pärlebring.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar