Flottans män underhöll på PRO:s månadsmöte. Foto: Lisbeth Samuelsson

Flottans män underhåller på Kvarnkullen!

PRO Kungälv

Tisdag återigen och som vanligt är det PRO:s Tisdagsträff på Kvarnkullen. Vi ser verkligen fram emot att säga välkommen åter till Flottans män som skall underhålla oss om en stund.

Idag var det lite tråkigt väder ute, mörkt och regnigt, så det känns härligt att det är 1:a advent till helgen så att vi kan sätta upp våra stjärnor och adventsljusstakar och tända upp så att det blir lite ljusare. När man åker genom Kungälv känns det redan att julen är på väg för juldekorationerna har kommit upp längs  gatorna och i träden.

Stora salen inne på Kvarnkullen började fyllas och vi blev till slut runt 90 personer som hade bänkat sig runt borden för att lyssna till Flottans män.

Mona-Britt hälsade alla varmt välkomna och kom med en liten önskan att om det fanns någon eller några som var villiga att hjälpa till i styrelsearbetet eller i någon kommitté så varmt välkomna!

Så var det dags för våra underhållare idag, och hon hälsade dessa herrar varmt välkomna till oss med en varm applåd.

På scenen stod då tre herrar, två spelade gitarr och en dragspel och som inledning tog de upp ”Här kommer Flottans män” och in tågade en stor samling herrar iklädda sin traditionella paraduniform med sjömanskrage, men denna gången hade alla tomtemössor på sig.

Efter detta inledningsnummer kommer ett antal melodier om havet såsom Jules Sylvains ”Skepp ohoj” och ”Han hade seglat för om masten ” som Harry Brandelius alltid brukade sjunga.

Det fanns många solister i kören och de fick framträda i låten ”Turalleri”.

En s.k. arbetarsång kom härnäst nämligen ”Blow the man down”. Det var lättare att ta en sång till hjälp när man skulle hissa segel o.s.v.

Att Lasse Dahlqvist sånger fanns med i deras repertoar är ju inte så konstigt han har ju skrivit en mängd sånger som handlar om havet. Vi fick lyssna till ”En dans på Brännö brygga” och ”Här dansar de brede pojkarna” där Roland i kören var solist. Lite danssteg från kören hörde till.

Det lackar ju mot jul så nu blev det några julsånger nämligen ”Jag så mamma kyssa tomten jag”, En sjömansjul på Hawaii”, ”Knalle Juls vals” (Min lilla gran) med Lasse som solist och som avslut på detta lilla tema ”God Jul Ni Svenske Sjömän” 

Nästa låt som vi fick lyssna till med Bertil som solist var ”Ännu en sjöman längtar hem”. Låten är skriven av Roger Withaker och heter på engelska ”The last Farewell”.

Nu kom ”Blås, Kajsa blås” en liten okänd visa av Lasse Dahlqivst, innan vi styrde kosan till Liseberg  för att med Kåres hjälp lyssna till ”Kom lilla vän skall vi segla.”Samtidigt bjöd två herrar ur kören upp ett par danslystna damer till en stilla vals.

Nu åkte tomtemössorna av och i stället blev den blomsterkransar runt halsen för det skulle bli en sång från Hawaii nämligen ”Honolulu”. En av herrarna dök upp i bastskjol och svart peruk och en annan i hawaiiskjorta. Det blev vajande höfter och alla reste sig upp och gungade med. Till slut fick vi lyssna till ”Viva Spania” som Sylvia Vrethammar brukade sjunga.

Det blev stående ovationer från oss alla och Mona-Britt undrade om vi inte kunde få en låt till och det fick vi, nämligen ”Nu tackar vi för oss”. Stort Tack till dessa underbara herrar som verkligen bjudit på en härlig underhållning.

Lottdragning och kaffe med goda smörgåsar blev det härnäst.

När  pratet kom igång, steg stämningen i lokalen igen,  och vi tyckte alla att underhållningen från dessa sköna herrar varit härligt att lyssna till.

Till slut var det ändå dags att säga hej till varandra och när vi kom ut var vädret fortfarande regnigt så kanske var det dags att få fart på den där adventsljusstaken.

Om vi var många som nu gick hem, så var det väldigt många som hade kommit för att dansa en stund till Tång och Co.

Lisbeth Samuelsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar