Vägglöss blir allt vanligare och ofta får man med sig lössen hem från en resa, Fotograf: Lennart Falk/Anticimex.

Fler drabbas av vägglöss

Det blir allt vanligare att få vägglöss i hemmet och det görs fler saneringar i hela Sverige – även i Kungälv.

– En anledning är att vi reser mer i dag, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

De senaste åren har vägglöss blivit allt mer förekommande i våra hem, enligt Anticimex. I Västra Götaland gjorde Anticimex nästan 30 procent fler saneringar i år jämfört med 2015.

– Det ökar för varje år. Förhoppningsvis kommer det inte öka lika mycket de kommande åren, men jag tror det kommer fortsätta, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

Hur många saneringar som gjordes i Kungälv kan han inte svara på.

– Man har inte jätteproblem med vägglöss i Kungälv, jämfört med till exempel Göteborg. Men det förekommer absolut. Vi ser en ökning i hela Sverige, säger han.

Vad kan det bero på?

– En grej är att vi reser mycket mer än för 15, 20 år sen. I dag åker vi till hela världen och människor rör på sig mycket mer. När jag började på Anticimex -94 var det ovanligt med vägglöss, nu förekommer det hela tiden, säger han.

Vägglöss följer ofta med i packningen hem från en resa och det finns en del råd för att undvika lössen.

– När man kommer till sitt hotell är det bra att titta efter små svarta prickar på sängramen. Det kan vara avföring från lössen. Hittar man prickar så be om att få byta rum, säger Håkan Rystrand.

Andra tips är att ställa resväskan långt från sängen och att inte packa upp kläderna. Är man orolig när man kommer hem finns det också saker att göra.

– Man kan packa upp väskan i badkaret eller duschkabinen, damsug gärna väskan och tvätta alla kläder.

Begagnade möbler kan också öka risken för vägglöss, menar Håkan Rystrand.

– Vi köper mer grejer från Tradera och Blocket idag, vilket kan vara en risk. En annan är att man tar en möbel som något ställt i grovsoprummet. Den kan ju vara nerställd där på grund av löss, säger han.

Elvira Linderot

Fakta

Fler saneringar

I Västra Götaland ökade antalet saneringar av vägglöss under perioden 2015 till de första 11 månaderna 2016 med 29 procent. Totalt genomfördes 1 922 saneringar under årets första 11 månader, enligt statistik från Anticimex.

Relaterade artiklar
Fler artiklar