Fel på kallelser till cellprov

Sedan snart ett år tillbaka blir kvinnor i Kungälv kallade till Ytterby för cellprov.

Och boende i Ytterby får åka till Kungälv.

– Egentligen ska man kallas till sin närmaste mottagning, säger Annika Insgård, enhetschef på Närhälsan Kungälvs Sjukhus.

Undrande kvinnor

Mottagningarna får dagligen frågor av undrade kvinnor varför de kallats till ett annat provställe än det man brukar gå till, det vill säga det som ligger närmast. Även Göteborg har drabbats av samma problem, där till exempel kvinnor i Majorna har kallats till provtagning i Lundby Strand.

– Vi har haft problemet i ungefär ett år och det beror på att man ändrade sättet att kalla till cellprov. Förut gick kallelserna efter vilken församling ens adress tillhörde, nu har vi gått över till distrikt och det har inte fungerat bra. Det verkar som att datasystemen inte klarar omställningen och nu håller vi på att gå igenom allt manuellt för att få ordning igen, men det tar tid, säger Sylvia Boysen Andersson, samordnare för kallelser till cellprov i Västra Götaland.

Boka om via nätet

Förutom att vissa kvinnor får längre väg till provtagningen blir effekten också en viss snedfördelning av antalet provtagningar på varje mottagning.

– En del mottagningar får fler och andra får färre patienter just nu, men vi hoppas att allt ska vara åtgärdat någon gång i vår. Den som blivit kallad och vill gå till sin närmaste mottagning kan alltid logga in sig med den kod som står på kallelsen och själv ändra tid och plats. Det är enkelt och då får man komma till sitt vanliga ställe, säger Sylvia Boysen Anderson.

Anna Hedlund

redaktion@kungalvsposten.se