Fasader på Kongahälla får kritik

De nybyggda husen på Kongahällatomten väcker frågor hos Kungälvsborna. Ska fasaderna verkligen vara så här grå och tråkiga, eller är de inte klara?

Frågan väcktes i Facebookgruppen Du vet att du kommer från Kungälv i söndags när en person lade upp en bild på husen mittemot Maxi där hyresgästerna flyttat in under hösten.

”De nya husen på vita fläcken ser ut som om de har hämtats från ett bostadsområde i Östeuropa under kommunisttiden!” skrev mannen och tråden fylldes snabbt av kommentarer, många kritiska men också uppmaningar att vänta med med gnället.

”Dom ser smutsiga ut”

”Fruktansvärt fula! Håller med till 100%”

 ”Det är inte vackert direkt”

”Blir förvånad över att de bygger något så hemskt”

”Måste ju komma upp någon färg/fasad, annars ser det för jävligt ut!”

”Det kommer hända mycket där vänta gärna tills allt är klart ,sluta med gnället”

Två av husen tillhör Förbo medan det tredje, vinkelhuset med ena långsidan mot Kongahällagatan tillhör Kungälvsbostäder.

Smaken är delad

Linda Winstedt, kommunikations-och marknadschef på Kungälvsbostäder har inte själv sett kommentarerna, men tycker att det är bra att folk diskuterar och har synpunkter.

– Jag förstår att man undrar, men det är en byggarbetsplats än så länge och det kommer att bli annorlunda när området är färdigbyggt. Mot Maxi blir det en park framför husen och sedan ytterligare en rad hus framför. Vårt hus är klart och gavlarna kommer att vara rå betong. Däremot blir det klätterväxter på väggarna mellan balkongerna och det ger ett helt annat intryck. Jag tror att folk kommer att tycka att det fint blir när det är klart, men smaken är ju delad, säger Linda Winstedt.

Ett av Förbos hus ligger med ena gaveln mot Maxi och det som nu är en stor grå betongvägg får med tiden ett annat utseende.

– Det är planterat växter som via vajrar är fästa på fasaderna, ska klättra och slingra sig uppåt. Det skapar en grön vägg, men det tar lite tid innan det vuxit upp. Fasadernas utseende finns i gestaltningsprogrammet för området, och är ingenting som händer. Varje byggnation stäms sedan av mot gestaltningsprogrammet innan bygglov ges, förklarar Marie Keidser von Heijne, kommunikationschef på Förbo.

Hon håller med om att husen inte ser så roliga ut just nu, men menar att det är svårt att bilda sig en uppfattning om det färdiga resultatet.

– När allt är grått runt omkring, både vädret och marken runt husen så blir intrycket att det är fult, men det får gå lite mer tid innan helheten framträder så som det är tänkt på Kongahälla, säger Marie Keidser von Heijne.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar