Fartyg fick nödbogseras efter motorhaveri

Ett fartyg fick problem strax söder om Marstrand och riskerade att driva på grund. Kustbevakningen fick rycka in och bogsera fartyget till en säkrare plats.

Kustbevakningen fick redan vid 16-tiden på tisdagen veta att det cirka 90 meter långa bulklastfartyget hade problem.

– Det var inte så dramatiskt från början. Fartyget hade ett maskinhaveri och det är inte jätteovanligt att de ligger och driver och löser det själva, säger Roger Gebauer, stabchef under gårdagens insats på Kustbevakningen till Kungälvs-Posten.

Men under natten blåste det upp och hårda vindar och höga vågor gjorde situationen värre.

– Hon drev mot land. De bestämde sig för att ankra när hon närmade sig land, men ankaret tog inte så bra. Då tog vi beslut om att koppla och bogsera.

Kustbevakningen har under natten bogserat fartyget till Danafjorden.

– Vi håller just nu på att lämna över ansvaret till rederiet och avsluta vår insats. Transportstyrelsen kommer att ha fortsatt kontakt med rederiet.

Bulklastfartyget var lastat med gödningsmedel och ombord fanns cirka 86 ton bunkerolja och runt 27 ton diesel som används som bränsle. Om olja eller last läckt ut hade det kunnat orsaka stora skador i miljön konstaterar räddningsledaren Filip Lundgren.

– Men med god samverkan och en stark insats av mina kollegor på plats, har vi nu kunnat undanröja hotet, säger han i ett pressmeddelande.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se