Familjen Reinhold har över 150 000 följare – på Youtube

Ju fler följare desto större ansvar. Men det är inget som är främmande för Jennifer Reinhold från Kungälv som tillsammans med sin familj delar med sig av sitt vardagsliv på Youtube och Instagram.

De senaste åren har branschen för influensers vuxit lavinartat. Föreningen Medieakademin listar varje år hur stor makt olika svenska influensers har. Och i år har GP även plockat ut de femton mest inflytelserika influensers i Västsverige.

Och på 11:e plats hittar vi Jennifer Reinhold från Kungälv som tillsammans med sin man Robin driver kontot Familjen Reinhold på Youtube och Fru Reinhold på Instagram, där hon har närmare 48 000 följare.

Flera miljoner visningar

Enligt Medieakademin är det räckvidd och engagemang som räknas när man tittar på hur stor makt olika influensers har. Och just räckvidd är något som Jennifer Reinhold har. Med 157 000 prenumeranter och närmare tre miljoner visningar i månaden är hon även mån om att vara tillgänglig och interagera med sina följare.

– Jag lägger ut ett par inlägg i veckan och har ungefär 2,5-3 miljoner visningar i månaden. Och med det kommer ännu mer ansvar att faktiskt ta vara på det, säger hon.

Det var när hon tog examen som hälsovetare 2014 som hon började fundera vad hon skulle göra med sina nyvunna kunskaper. Sedan tidigare har hon bloggat och hon visste att hon ville fortsätta jobba med hälsofrågor i någon form.

– Jag har alltid brunnit för unga och psykisk ohälsa och undrade vad jag skulle kunna göra för att något och göra skillnad. Och då kanske nå dem via sociala kanaler, där de hänger.

Får följa familjen

I dag har hon breddat sig och håller inte bara på med hälsofrågor på sin Youtubekanal och på Instagram. Nu får man följa henne och hennes familj, bestående av maken Robin och döttrarna Hailey och Chloe.

Hennes följare skriver till henne att de upplever att hon sprider god energi, att hon är glad och är peppande.

– Om jag kan förändra något litet för en enda person blir jag väldigt glad.

En av parametrarna som mäts av medieakademin är även makten en influenser har i dag. Och Jennifer Reinholds är väldigt medveten om det ansvaret som hon själv nämner att hon har.

– Det är väldigt roligt men också viktigt att kunna förvalta den makten. Jag brukar prata om det på mina föreläsningar, som inte blivit så många under pandemin, just att vi har en skyldighet mot våra följare. Det finns jättemånga i branschen som inte borde få det utrymmet, som missbrukar just den biten.

Försöker påverka i olika sammanhang

Hon säger att hon valt att fokusera på sitt eget och göra det hon älskar och samtidigt försöka göra skillnad för sina följare. Hon försöker påverka i de sammanhang hon hamnar i och vid ett tillfälle fick hon träffa inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

– Och där sitter jag och pratar med riksdagsledamöter och får en chans att påverka och ställa frågor och ställa dem till svars om hur de tänker när det gäller unga om man stänger skolor. Vem fångar dem som kanske hamnar i gråzonen, som inte kan plugga hemifrån. I min blogg har jag pratat mycket om hur det kan vara inför julen och tipsat om telefonnummer man kan ringa om någon far illa.

Hon tror att de flesta som följer henne och hennes familjs liv på Instagram och Youtube är unga, men även personer i hennes egen ålder. Familjer som är i samma fas som henne i livet.

Det är mycket vardagsliv i dina videos på Youtube?

– Det är vardagstugg, jag vill inte att det ska bli för fint, det kan lätt bli att man bara visar den glorifierade världen.

Värnar döttrarnas integritet

Hon har valt att ha med båda sina döttrar, Hailey och Chloe, i filmerna.

– Men jag kommer aldrig filma något som kränker deras integritet, inga känsliga situationer där de är ledsna eller utsatta. De tycker att det är väldigt roligt. De lär sig mycket och har blivit väldigt sociala och kan föra sig i många olika sammanhang.

Jennifer Reinhold växte upp i Lödöse och efter en vända i Göteborg flyttade hon till Kungälv för nio år sedan. Men i slutet av månaden går flytten från Olseröd till en gård i Kareby.

– Vi flyttar två kilometer till en gård, vi har ju väldigt mycket djur, hästar, hund och kanin, men det är mest fokus på hästarna. Så jag har hittat den nischen i familjesegmentet, säger hon.

”Inte tappar bort sig själv”

Hon har ingen jättekoll på andra influensers i hennes genre utan håller sig till det hon gör.

– Det gäller att man inte tappar bort sig själv och hetsar upp sig, då blir det inte bra och det syns, säger hon.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se