Familjedag i Locks rike

Det blev ett rejält firande av nationaldagen i Locks riddarrike i Rollsbo på lördagen.

– Det verkar fungera bra det här. Jag brukar inte ha svårt att sova, men i natt har jag varit nervös, erkände Locks ättling Jan Erik Axelsson som bjudit in till medeltidsfest i sitt rike.

Nationaldagen i Locks rike firas numera den lördag som ligger närmast 18 juli, vilket är datumet då riket utropades år 2015. Flaggan hissades över Locks rike till kanonsalut och högtidligt välkomsttal.

– Ni undrar kanske varför vi gör det här och svaret är, för att det är roligt, inledde riddare Jan Erik Axelsson och välkomnade alla till dagens aktiviteter. Under dagen blev det dop av den senaste medlemmen i Locks rike, lille Ed Arvedahl, 1600-talsspel med Kärna Revysällskap, ponnyridning, hoppborg och linbana och så slaget vid Locks 2017 med Bohus Elfsborghs Karoliner där Svensken försökte inta Locks rike.

Kungen av Kongelf och Svea rike, också känd som kommunstyrelsen ordförande Miguel Odhner, var på plats med sitt hov, prinsessorna Pia Gillerstedt och Maria Kjellberg och Morgan Persson, iklädd ordentlig harnesk och till synes redo för strid.

– Vi är här för att sluta fred med Locks rike, under förutsättning att de betalt sina skatter och följt alla bygglov de har fått, sade kungen, och tillade att majoriteten därom äro eniga.

Senare under dagen skulle det dock visa sig att freden var bräcklig och kungens soldater drabbade samman med invånarna i Locks rike i ett fältslag iscensatt av Bohus Elfsborghs Karoliner.

De yngre besökarna passade på att åka linbana, leka i hoppborgen och titta på trolleri och gyckel med Arkadia.

– Arkadia är det nog det bästa av allt här idag. Han hade bollar som blev äpplen och han lurade nog alla, sade Lisa Friberg, snart tio år, som passade på att testa linbanan i väntan på nästa föreställning med Arkadia.

Vid 14-tiden hade cirka 900 personer passerat gränsen till Locks rike. Alla fick ett band runt armen och kunde sedan komma och gå som de ville under dagen.

– Några kanske kommer för att se Kärna revysällskap och spelet om Harald Stake, andra vill heller se gycklaren Arkadia eller slaget vid Locks med hästar och soldater, huvudsaken är att det finns något för alla, säger Jan Erik Axelsson.

Anna Hedlund