Arkivfoto

Fackklubben: ”Vill bygga ny fabrik här”

KEXFLYTT

Efter beskedet att kexfabriken i Kungälv kan komma att flytta är Livsmedelsarbetareklubben tydlig med att den kommer jobba för att fabriken ska stanna i Kungälv.

Göteborgs kex har funnits i Kungälv sedan 1888 men nu kan det bli ändring på det. På torsdagen meddelade Orkla att de utreder möjligheten att flytta kexproduktionen till Riga och bygga en ny modern fabrik där. Företaget hänvisar bland annat till att läget i Kungälv gör det svårt att utveckla verksamheten. Men facket håller inte med.

– Orkla har gjort en utredning kring att antingen bygga en ny fabrik här eller på annan plats. Nu ska vi starta en förhandling och vår (fackklubbens) intention är att bygga en ny fabrik här, säger Morgan Andersson, vice ordförande i den lokala klubben, till Kungälvs-Posten.

Läs mer: Göteborgs kex kan lämna Kungälv

Totalt handlar det om cirka 350 personer som jobbar på fabriken och Livs har ungefär 250 medlemmar som jobbar på Göteborgs kex.

– Några tar det illa, det kan man inte sticka under stol med. Man ska komma ihåg att en sådan här förändring, om den blir av, sker inte över en dag utan det kommer att ta fyra-fem år. Om det blir en flytt har företaget som intention att alla ska få arbeta kvar, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att fackföreningen och politiker ställer sig bakom att ha kvar fabriken. Sedan tycker jag att regeringen bör stödja svensk livsmedelsindustri.

Läs mer: ”Det kommer ändå som en chock”

Livs centralt är också tydliga med att de vill att flyttplanerna ska stoppas.

– Det vore ett dråpslag mot våra medlemmar som riskerar att förlora sina jobb. Det vore också ett hårt slag mot Kungälv som samhälle eftersom Göteborgs kex är den största privata arbetsgivaren i kommunen, säger Eva Guovelin, Livsmedelsarbetareförbundets förbundsordförande i ett pressmeddelande.

– Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa utflyttningen av Göteborgs kex och att stödja våra medlemmar.

Läs mer: Orklas vd: ”Naturligt att det väcker känslor”

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar