Arkivfoto

Få använder solceller

I Kungälv är det fortfarande få som använder solceller, enligt ny statistik.

Solceller på hustaket blir vanligare, och den totala kapaciteten ökar bland Sveriges kommuninvånare. Men Kungälvsborna ligger fortfarande en bit efter kommuner som Ödeshög och Varberg.

I Kungälv produceras 6,7 watt installerad effekt per kommuninvånare från solceller. Det enligt statistik från Energimyndigheten. Med 6,7 watt effekt per kommuninvånare hamnar Kungälv endast på plats 170 i en rankning av Sveriges 290 kommuner.

Solceller är mer populära i Ödeshög, som toppar listan. Kommunerna som följer Ödeshög i rankningen är Vadstena, Varberg och Boxholm. De kommunerna producerar alla över 60 W per invånare. Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige tillsammans med Power Circle och Svensk Solenergi. Statistiken baseras på antal solcellsanläggningar som är registrerade i elcertifikatsystemet i juni 2017.

I Sverige ökar också den genomsnittliga produktionen. Från slutet av 2014 har produktionen tredubblats enligt sammanställningen, och är nu 10,7 watt i snitt per person. Även den totala elproduktionen i Kungälv har ökat de senaste tre åren. Från slutet av 2014 till nu har produktionen ökat från 98 kW till 288 kW.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För invånarna innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande.

Linus Annlöv

redaktion@kungalvsposten.se

Solcellstoppen storgöteborg 2017

Installerad effekt solceller per invånare

1. Kungsbacka: 24,2 W

2. Allingsås: 13,1 W

3. Tjörn: 11,6 W

4. Stenungsund: 8,3 W

5. Lill Edet: 8,2 W

6. Härryda: 7,5 W

7. Kungälv: 6,7 W

8. Ale: 6 W

9. Mölndal: 5,8 W

10. Göteborg: 5 W

11. Partille: 4 W

12. Lerum: 2,9 W

13. Öckerö: 1,2 W

(Energimyndigheten/ sammanställt av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi.)

Relaterade artiklar
Fler artiklar