En tuff sits för Kungälvs resebyråer

En katastrof för hela branschen, så beskrivs pandemin av resebyråer i Kungälv. De senaste dagarnas lättade reserekommendationer är dock en ljusglimt i mörkret, enligt Martina Linde vid Resekompaniet.

I våras stängde en hel värld ner och den internationella reseindustrin med den. Kungälvs-Posten tog kontakt med två av kommunens resebyråer för att få en klarare bild av hur coronapandemin drabbat branschen i Kungälvs-regionen.

– Det började redan med att de ställde in flyg till Kina, inte för att vi hade många bokningar dit, men vi hörde om det. Vi är inte vana vid att man ställer ett flyg för att det är smitta någonstans. Sedan i mitten av mars small det, säger Martina Linde, delägare till Resekompaniet i centrala Kungälv.

Har du varit med om något liknande?

– Nej. Det som kommer närmast är elfte september 2001, då blev det tyst i några veckor. Sedan har vi haft finanskriser som också dragit ner resandet, men ingenting har varit i närheten av det här.

Martina Linde berättar att intäkterna tog ett abrupt stopp när världens gränser stängdes och att verksamheten därefter fått gå på sparlåga, med korttidspermitterad personal och begränsade öppettider. Det som enligt henne gjort att de faktiskt klarat sig genom krisen är stödet från kunderna.

– Vi har jobbat på så sätt att vi har begärt pengarna för inställda resor tillbaka till oss och när vi har fått pengarna till oss har vi betalat ut dem till kunden. Det har fungerat jättebra, så vi har haft ett bra samspel med våra kunder.

Hur har kunderna reagerat?

– Alla har insett att det här inte är vårt fel, att vi har inte kunnat påverka. Vi har inte fått några negativa reaktioner alls, absolut inte. Många kunder stödjer oss också genom att redan nu boka resor för nästa sommar. Vi har också sålt en del presentkort under denna tid, vilket vi är tacksamma över.

Resebyrån Travel Master vid Mastrand inriktar sig på internationella konferens- och eventresor. Så här säger företagets VD Teresa Svensson om pandemins påverkan på deras verksamhet.

– Från hundra till noll procent i omsättning på 24 timmar. Vi är två anställda och båda är permitterade, det finns inget annat val. Det här har varit en katastrof för hela branschen.

Små ljusglimtar

Efter flera månader av stillastående reseförbindelser har många länders gränser sakta men säkert börjat öppna upp igen, i dagarna gick Utrikesdepartementet ut och lättade flera reserekommendationer. Nu avråder myndigheten inte längre från resor till exempelvis Grekland, Italien, Spanien och Kroatien.

– Det hjälper lite, så länge det finns en avrådan så är det verkligen ingen som vågar resa, ingen vågar ta den risken för sina resenärer, säger Teresa Svensson.

Även Martina Linde vid Resekompaniet ser att de lättade råden från UD påverkar.

– Det vi väntar på nu är att de öppnar för resor ännu längre bort, de har sagt fram till den 30 augusti och vi hoppas de inte förlänger det, utan att vi kan börja åka lite längre bort då. Det viktigaste är dock att det är säkert att resa, säger hon.

Hur ser läget ut för er verksamhet just nu?

– Tidigare har vi inte haft någon business alls, noll kronor in, men nyligen hade vi en dag som var ganska lik en vanlig dag med mycket bokningar och många kunder. Jag gick hem med ett stort leende ska jag säga. Det börjar röra på sig lite.

Gunnar Fägerlind

gunnar.fagerlind@kungalvsposten.se