En halv bamyl kan rädda ditt hjärta

TV+TEXT

En halv bamyl, treo eller aspirin kan förhindra hjärtstopp vid tecken på hjärtinfarkt.

– En halv tablett kan vara skillnaden mellan liv och död, säger HLR-instruktören Lullan Backman.

Lullan Backman är Kungälvsbo, intensivvårdssjuksköterska och medarbetare i Svenska rådet för hjärt-lungräddning. På uppdrag av HLR-rådet har hon tillsammans med Johan Skogmalm från Halmstad arbetat fram ett nytt utbildningsprogram i Första hjälpen utifrån nya EU-riktlinjer, och i veckan har en grund- och instruktörsutbildning hållits på Fars Hatt, med deltagare från hela landet.

– Många jobbar inom företagshälsovården, någon har egen firma och en av deltagarna arbetar i skolan och kommer att sprida kunskapen där, säger Lullan Backman och berättar om de nya EU-riktlinjerna från 2016.

– Största förändringen handlar om Första hjälpen vid hjärtinfarkt. Det absolut viktigaste här är att en låg dos acetylsalicylsyra hindrar att blodproppen som fastnat i hjärtats egna pulsådror blir större. Detta minskar risken för hjärtstopp.

Ring 112

Så, om du själv eller någon i din närhet uppvisar symtom på hjärtinfarkt ska du direkt ringa 112. Hjälper du en annan person ska du se till att han eller hon sitter i hjärtläge, exempelvis mot en vägg. Ge sedan personen i fråga en halv tablett bamyl, aspirin eller treo, i väntan på ambulansen.

– Forskning visar ett minskat antal hjärtstopp om man tidigt ger en tablett vid hjärtinfarkt, säger Lullan Backman.

Hon betonar hur viktigt det är att verkligen ringa 112 på en gång.

– Särskilt kvinnor har en tendens att hellre ringa mamma eller en väninna. Generellt sett har kvinnor lättare för att negligera sina symtom.

Efter klimakteriet är risken att få hjärtinfarkt lika stor för kvinnor som för män, säger Lullan Backman. – Är man över 50 år bör man kontrollera blodtryck, blodfetter och blodsocker.

Och – glöm inte att alltid ha tillgång till en låg dos acetylsalicylsyra. Hemma, i handväskan eller i ett litet Första hjälpenkit på nyckelringen.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Läs mer: 300 Kungälvsbor är SMS-livräddare

Fakta

Bröstsmärtor, svårt att andas, ångest? Smärta som strålar ut i armen, smärta som börjar i magen?

Ring 112, sätt dig själv eller personen du hjälper i hjärtläge, ta eller ge en halv bamyl, aspirin eller treo ( och eventuell medicin mot kärlkramp). Invänta ambulans.

Relaterade artiklar
Fler artiklar