Kungälvs kommun har blivit en ännu bättre kommun att bo och leva i, enligt tidningen Fokus ranking över bästa boendekommun. Förra året låg Kungälvs kommun på plats 42, i år är de uppe på plats 35. Arkivfoto.

En av de bästa kommunerna att bo i

När tidningen Fokus listar vilka kommuner det är bäst att bo i hamnar Kungälv på plats 35. Kommunen har klättrat flera placeringar sedan föregående år.

Det är tolfte året i rad som nyhetsmagasinet Fokus presenterar sin ”Bäst att bo-lista”. Kungälv hamnar på plats 35 av 290. Kommunen har dessutom klättrat flera placeringar från föregående år då Kungälv låg på plats 42.

Pallplatserna i landet intas av Stockholm, Uppsala och Mölndal på tredje plats. Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har varit med och gjort undersökningen.

– Det som är gemensamt för kommunerna som hamnar i toppen är att det är fler som flyttar till kommunen än flyttar därifrån. Då växer också platsen och ger positiva effekter som att skolor kan finnas kvar och arbetsmarknaden växer, säger Charlotta Mellander.

Undersökningen har sammanställts i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och baseras på ett index med över 40 variabler. Det kokas sedan ner till fem kategorier som handlar om hur det är att bo i kommunen och vara äldre, ung, att ha familj, hur arbetsmarknaden ser ut och andra fundamentala variabler. Bäst betyg får Kungälvs kommun i kategorin ”Att ha familj”.

Charlotta Mellander berättar att forskarna inte bara tittat exakt vad som ryms inom kommungränsen.

– Vi har även tittat på vad man kan låna av grannen, säger hon och menar att exempelvis närheten till storstadens arbetsmarknad och möjlighet att pendla dit är en faktor som spelar roll.

Tidningen Fokus har även gjort en lista där bostadspriserna vägts in. Då vänds kartan i Sverige upp och ner och kommunerna som ger mest livskvalitet i förhållande till vad ett hus kostar ligger i Norrland. Kungälvs kommun hamnar på plats 160 av 290.

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar