Eldade skräp trots förbud – ”Helt vansinnigt”

En person eldade skräp i skogsterräng tidigt på måndagsmorgonen – trots att eldningsförbud råder. Polis och räddningstjänst larmades – då släckte personen branden själv.

– Det är helt vansinnigt att elda nu, då har man inte förstått hur allvarligt detta är, säger Fredrik Johansson på räddningstjänsten.

Det var tidigt på måndagsmorgonen, runt 04.30, som ett larm kom från Kareby. Någon hade sett eld i ett skogsområde varpå enheter från räddningstjänsten och polisen larmades.

– Det var en boende som eldade i någon form av rör. Han släckte branden själv när räddningstjänsten hade anlänt, säger Mahlin Engstrand på Kungälvspolisen.

Att elda just nu kan inte bara vara brottsligt – det är också förenat med stora risker enligt räddningstjänsten.

– Om det sprider sig under förutsättningarna som är just nu så kan vi vara helt chanslösa, allvaret kan inte nog belysas. Han som eldade fick sig nog en ganska allvarlig åthutning av polisen, säger Fredrik Johansson, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

Läs mer: Eldningsförbud i Kungälvs kommun

Även om eldningen hamnade på polisens bord är det oklart om det kommer rendera i en anmälan.

– Tittar jag på vad vi har upprättat för anmälningar när det kommer till eldningar så handlar det oftast om allmänfarlig vårdslöshet – att eldningen orsakat någon form av skada. I eldningsförbudet står det också att det fortfarande är okej att elda i grillar och ”däri upprättade anläggningar”. Dessutom avbröt mannen eldningen när patruller var på väg, säger Mahlin Engstrand som inte tror att eldningen kommer utredas hos dem:

– Nej, men det kan handla om ett bötesbrott.

Anthon Näsström

Jacob Humlén