Allsången på Bohus fästning i juli 2019. På scen stod bland andra Sofia Källgren. Kapellmästaren för allsången är David Carbe.
Allsången på Bohus fästning i juli 2019. På scen stod bland andra Sofia Källgren. Kapellmästaren för allsången är David Carbe. Bild: pressbild/Charlotte Gad

Efter två års pandemiuppehåll: Allsång på fästningen i juni

Det blir Allsång på Bohus Fästning igen den 16 juni. Och samma artister uppträder som skulle ha varit med 2020 då pandemin satte stopp för musikfesten.
– Det är som att livet startar på nytt igen, säger kapellmästaren David Carbe.

ANNONS
|

Efter beskedet om att restriktionerna släpps är det nu klart att det blir Allsång på fästningen i juni.

– Det känns jättekul. Det är två år sedan senast på grund av pandemin, säger David Carbe som är kapellmästare och leder bandet.

Allsång på Bohus Fästning återuppstod 2019 efter många års uppehåll. Nu är det Jan Erik Axelsson och Ulf Karmark som är arrangörer.

– Jag är med och planerar. Vi sa att så fort det går så kör vi igen. Nu ser det ut som att det ska gå bra, säger David Carbe.

– Och vi tar samma artister som vi skulle haft år 2020: Sonja Aldén, Henrik Åberg, Patrik Isaksson och Mojje. Allsångsledare blir Hasse Andersson från P4 Göteborg.

ANNONS

Vad blir det för låtar?

– Vi har bara kört en gång, 2019, så vi har inga traditioner än. Men det blir en blandning mellan artisternas bästa låtar och traditionella allsånger. Publiken ska både få sjunga själv och lyssna på artisterna.

Och de har valt artister som attraherar olika åldrar, så att hela familjen kan komma, säger Carbe. Han minns vilken perfekt sommarkväll det var 2019.

LÄS MER:Magisk allsångskväll på fästningen

– Det var helt underbart. Det var en magisk stämning – som det ska vara på en allsångskväll. Med bra musik och en publik som är med på noterna.

Vad hoppas du inför i år?

– Oavsett väder, för det kan man inte styra över, så hoppas vi att det kommer mycket folk och att det blir en sådan fantastiskt stämning och det ska vi bidra med så klart också.

Senast kom runt 1000 personer till fästningen. David Carbe hoppas att allsången lockar lika många i år.

– Det var jättehärligt. Det är något speciellt med miljön på fästningen, det är en unik spelmiljö.

Hur känns det nu för dig som artist och kapellmästare när restriktionerna släpps?

– Det är som att livet startar om på nytt igen. Det har varit en sådan psykisk påfrestning under två års tid. Just ovissheten har varit svår. Hela nöjesbranschen kräver planering. Det har varit omöjligt att göra något vettigt när restriktionerna ändras hela tiden.

Man har försökt göra en del digitala konserter. Men det har inte alls varit samma sak, säger David.

– Jag tror att många har ett stort sug efter att komma ut och träffas igen. Det är en viktig del av livet.

Tänker du på att det skulle kunna komma någon ny farlig covid-mutation?

– Jag kan inte hålla på och spekulera. Jag mår dåligt av det. Vad som helst kan hända, men nu klassas det snart inte som en samhällsfarlig sjukdom längre, många är vaccinerade och det är en covid-variant som är mindre farlig.

– Nu ställer jag in mig på att nu kör vi igen. Nu kommer livsglädjen tillbaka, säger David Carbe.

Allsång på Bohus Fästning 2019.
Allsång på Bohus Fästning 2019. Bild: Charlotte Gad

LÄS MER:Fästningarna öppnar i påsk

ANNONS