Duo döms för människorov – förde bort man i bil

Två män döms till fängelse för att ha ha tvingat in en man i en bil där han ska ha misshandlats. Männen ska också dödshotat mannen innan han lyckades fly i Stora Höga.

Det var slutet av mars tidigare i år som den målsägande, en man i 50-årsålden, var på väg till en butik för att handla Rollsbo. I förhör har han sagt att en annan bil följer efter och det tog stopp i en återvändsgränd. 

I den bilen fanns två män som, enligt målsägaren, slog sönder en av rutorna i bilen och tvingade ut mannen. I samband med det ska en av männen sprejat honom med pepparsprej i ansiktet och slagit honom med någon form av tillhygge. 

Mannen ska sedan, enligt åtalet, ha tvingats in i gärningsmännens bil och de körde norrut. Under färden ska mannen både slagits och tvingats dricka en okänd alkoholhaltig vätska. Männen ska också ha krävt mannen på pengar och sagt att de skulle skjuta honom om han inte betalade.

Mannen berättar i förhör att han i samband med att bilen höll på att vända i Stora Höga lyckas fly ut från bilen och ta sig till ett hus där han knackade på. Mannen säger sig även blivit slagen, men en person såg vad som hände och lyckades avbryta misshandeln. Männen ska då ha lämnat platsen.

I domen läggs stor vikt vid den målsägandes berättelse om händelseförloppet. Samtidigt menar tingsrätten att varken de dömda duon eller den målsägande mannen har sagt allt om varför deras vägar korsades.

Enligt en av de dömda männen så var målsägaren skyldig honom pengar som han tidigare lånat ut, vilket målsägaren förnekar. Han hävdar dessutom att de stötte på varandra i Rollsbo av en slump. Den andra mannen säger sig inte minnas vad som hände den dagen.

De båda männen, som är i 30-årsåldern, döms för människorov, övergrepp i rättssak och vapenbrott. Den yngre av de två får ett och ett halvt års fängelse. Den äldre döms även för narkotikabrott och döms till ett år och sju månaders fängelse.

Björn Alm