”Du är allt en överlevare, Berit”

Berit Sjöberg, 81 år, från Ytterby, överlevde covid-19. Nu vill hon hylla vårdpersonalen på Kungälvs sjukhus.

– Hade det inte varit för dem så hade jag inte överlevt, säger hon.

– Det där med covid-19 är så konstigt, säger Berit Sjöberg och tar sig om halsen.

– Jag fick en sån fruktansvärd värk i halsen, säger hon och knyter handen för att illustrera hur hård smärtan var. Visst har hon haft halsfluss tidigare, men det här var något helt annat berättar hon. Exakt vad kan hon inte sätta fingret på.

 Det började en kväll i mitten av mars när hon var ute med hunden Lucy. Hon kände plötsligt en smärtsam värk i halsen. Gick hem, tog en alvedon, somnade och vaknade pigg och utan värk.

 Flera veckor senare i mitten av april återkom smärtan i halsen.

– Men efter det har jag egentligen inte minnesbilder tills efter att jag vaknade upp två veckor senare, säger Berit Sjöberg.

 Efter att ha rekonstruerat händelseförloppet med nära och kära har hon kommit fram till att hon hade fått feber, efter två dagar ringt 1177 som hade sagt åt henne att ringa 112, vilket hon hade gjort. Ambulans hade kommit och hämtat henne. Hon låg ett halvt dygn på Kungälvs sjukhus på IVA innan hon lades i respirator. Där låg hon i tio dagar innan hon väcktes upp.

– Men inget av det här minns jag. Det första jag minns är den där underbara läkaren Lena som väckte mig och som sa ”du är verkligen en överlevare, vi trodde inte att du skulle klara det”, säger Berit.

Det är inte den första kamp som Berit har kämpat sig igenom och övervunnit i sitt liv. Berit Sjöberg föddes i Alingsås. Men hennes mor dog i TBC efter några månader. Redan som spädbarn flyttades hon till barnhem och det var på olika institutioner hon växte upp.

I vuxen ålder utbildade hon sig till socionom, tog arbete som kurator på Härlanda fängelse, fick utökat förtroende och arbetade under en period som anstaltsdirektör på fängelset till mitten av 1980-talet. Därefter fortsatte hon att jobba inom kriminalvården i olika funktioner fram till sin pensionering 2000.

För några år sedan flyttade Berit till Kungälv för att komma närmare två av sina vuxna söner och familjer. Och i oktober flyttade hon in i en omgjord lägenhet i en av sönernas villa i Enerkullen i Ytterby.

Det var hit, till villan i Enerkullen, som ambulansen kom i mitten av april för att hämta upp Berit. Efter de tio dagarna i respirator flyttades hon över till vårdavdelning.

– Jag hade fortfarande svårt att andas och fick ha syrgasmask på mig över näsa och mun precis hela tiden. Det var precis som om de övervakade mig. Om jag så tog bort den en sekund så var personalen inne och bannade mig, säger hon.

Hon är överväldigad över den vård hon har fått på Kungälvs sjukhus.

– All den vänligheten som visades. De satt med mig. De tog sig tid.

Efter fyra veckor på vårdavdelning fick hon komma hem.

– Jag frågade varje dag men läkarna sa att när jag hade kommit upp i 93 i syresättning då skulle jag få komma hem. En dag var jag uppe i 94 och jag ropade på läkarna.

Dagen efter fick Berit Sjöberg till slut komma hem till villan i Ytterby. Och strax därefter fick hon första besöket av personalen på Rehab.

– Tänka sig att jag var ju inte uppe på benen en enda gång under dessa veckor. Så jag har fått kämpa mig tillbaka, säger Berit som tidigare i livet har tränat styrka och fitness.

Nu har Berit Sjöberg varit hemma i fyra veckor. Formen är fin. Det enda som är kvar är att hon har lite yrsel och hon har lite ont i käken.

– Antagligen hänger det ihop med alla tubar jag hade nedkörda i halsen, tror hon.

Nu väntar en lugn sommar för Berit Sjöberg. Och många promenader med Lucy.

 

Helle Lyrstrand Larssen