Bara kokrekommendation kvar för Åkerhög

För hela Ytterby och delar av Koön är det nu fritt fram för att använda sitt vatten som vanligt igen. På fredagen kunde man även släppa kokrekommendationerna i Tjuvkil. Men de kvarstår i Åkerhög.

Dricksvattnet i sydvästra delen av kommunen har fått kokas sedan en dryg vecka tillbaka, men i helgen släpptes kokrekommendationerna i Ytterby fram till Vena och södra delen av Koön samt hela Klöverön.

Kungälvs-Posten har tidigare berättat att problemet lokaliserats till en nyinkopplad ledning i Nord-tags-området. När ledningen snabbt kopplades bort blev vattenvärdena genast bättre. Det är en sorts jordbakterie som orsakat problemet.

– Svaret vi fått är att de är ofarliga för människor, att det inte ger upphov till några sjukdomar. De finns i naturen men de hör ändå inte hemma i vårt dricksvatten, säger Martin Hollertz.

Spara på vatten

I söndags gick kommunen ut med en uppmaning att spara på vattnet i Marstrandsområdet. I nuläget får området nämligen bara vatten från vattenverket på Marstrandsön.

– Det är mitt i sommaren och ganska mycket folk där ute nu, och då är vi rädda för att tömma det verket helt.

Normalt får Marstrand även vatten från Kungälv, men det släpps inte på före kommunen fått godkända vattenprover. Mer information finns på kommunens hemsida.

Catrin Hansson