Dramatisk brand i centrala Kungälv

Svart rök vällde upp över centrala Kungälv under tisdagseftermiddagen. Den dramatiska branden startade när svetslågor fick frigolit att antända, men kunde snabbt släckas.

Larmet om branden kom in till SOS Alarm klockan 13:09. Stora eldslågor och svart rök hade då vällt upp vid bygget av nya resecentrum, intill Thorildskolan, i centrala Kungälv.

Röken spreds snabbt och Räddningstjänsten fick också larm från flera olika platser i kommunen där folk trodde att det brann. Men det var på bygget, i samband med svetsarbete, som branden uppstod.

– Man arbetade med järnkonstruktionen och höll på att svetsa när det hoppade ner svetsloppor i frigoliten som då tog eld. Därav det häftiga brandförloppet, berättar Carl-Gösta Hermansson som är insatsledare på Bohus Räddningstjänstförbund.

Enligt honom var det äldre frigolit som använts vid brofästet och som låg blottad som tog eld och inte ny isolering på bygget.

Det förekom också uppgifter om att en man som svetsade befann sig uppe i kran och även att kranföraren befann sig uppe i kranen. Ingen av de uppgifterna stämmer dock enligt Räddningstjänsten.

– Kranföraren var nere på marken och svetsaren befann sig i en saxlift några meter upp i luften. Men ingen av de personerna var egentligen hotad av branden, säger Carl-Gösta Hermansson.

Enligt Räddningstjänstens uppgifter ska ingen ha skadats i branden som var släckt vid 14-tiden och även de materiella skadorna verkar vara mindre omfattande.

– Vi kunde snabbt få elden släckt och hade en stor styrka på plats. Ingen person ska vara skadad vad vi känner till och vad jag kan bedöma är det inga större skador på platsen. Man kan säga att skadorna är ringa men branden häftig.

Däremot var Räddningstjänsten bekymrad för den kraftiga röken som spreds under brandförloppet.

– Bygget är nära motorvägen och sådan rök kan vara störande och göra det svårt att köra. Det var också folk som stannade och filmade på bron och det är lite bekymmersamt, så jag gick ut med en trafikvarning.

Var det farlig rök?

– Svart rök är farlig att andas in rent generellt. Nu blåste det bra och jag känner inte till att någon fått problem i samband med branden. Men om någon känner att det känns obehagligt och upplever problem så ska man söka vård, säger Hermansson.

Läs mer: ”Var ingen fara för skolan”

Eleverna på den intilliggande Thorildskolan behövde inte evakueras i samband med branden, men det var flera på skolan som blev vittnen till händelsen.

Magnus Fredriksson är slöjdlärare vid Thorildskolan som ligger alldeles i närheten av olycksplatsen och han larmade räddningstjänsten.

– Det gick jättesnabbt, plötsligt började det bara brinna där man håller på att bygga resecentrum. Plötsligt var det 25 meter höga eld- och rökmoln som slog upp, säger Magnus Fredriksson.

Maria Pusic går sista året på Mimers hus gymnasium och såg röken från skolan. Tillsammans med flera andra elever gick hon för att se vad som hade hänt.

– Det var nästan som ett moln, fast svart. Det såg väldigt farligt ut, beskriver hon.

I samband med branden stängdes också trafiken över Nordre Älvbron av en kortare stund i båda riktningarna, men kunde snabbt öppnas igen.

Emma Hellström

Kajsa Lind

Katarina Berg

Jacob Humlén

Läs mer: Så ska resecentrum se ut

Relaterade artiklar
Fler artiklar