Drabbade av cykelstöld struntar i att anmäla

Polisen i Kungälv har just nu många upphittade cyklar i sitt förvar. Men få ägare anmäler stölderna vilket gör att de kan gå miste om att få tillbaka sin cykel och att den istället går till personen som lämnat in den. – Det är synd för vi skulle hellre lämna tillbaka cyklar till deras ägare, säger Carina Björklund på Kungälvspolisen.

För tillfället är det runt 50 cyklar som står parkerade i polisen förvar. De flesta är upphittade i centrala Kungälv och har sedan lämnats in. Cyklarna riskerar nu att hamna i inlämnarens händer. Det sker efter tre månader enligt hittegodslagen.

– Vi får in cyklar hela tiden men tyvärr är det få som gör anmälningar. Vi kollar upp det och om vi inte hittar anmälan som matchar blir det svårt att gå vidare. Efter tre månader tillfaller cykeln den som hittat cykeln om denne vill ha den, säger Björklund.

Polisen uppmanar därför allmänheten att göra en anmälan för att inte gå miste om att få tillbaka sin cykel.

– Gör en anmälan för då finns en chans att få tillbaka cykeln. Även om man har försäkring blir det inte många kronor man får ut på den om man skulle köpa en ny cykel.

Det finns också vissa enkla tips som gör det enklare för polisen att kontrollera vem som är ägare av en cykel. 

– En del skriver en anmälan om att de har förlorat en blå damcykel, då kan det bli svårt för oss med så lite information. Vänd på din cykel och kolla ramnumret, skriv ner det tillsammans med märke, modell och färg. Finns det andra kännetäcken som klistermärken. Finns det med i en anmälan ökar chanserna att få tillbaka en cykel om vi har fått in, säger Carina Björklund.

Björn Alm

Polisens checklista för cykelägare

Vänd på cykeln och skriv ner ramnumret som oftast står mellan tramporna. 

Nedteckna märke, modell och färg.

Har cykeln kännetecken? Till exempel klistermärken andra utmärkande egenheter.